Кампания "Заедно можем всичко"

ЧЕЗ в България и „Надежда и домове за децата – клон България“ стартират „Заедно можем всичко“ – кампания за подпомагане на уязвими деца и семейства за преодоляване на негативните последствия на пандемията от коронавирус и прилагането на мерки за ограничаването й.

В рамките на кампанията ЧЕЗ поема заплащането на сметките за ток до края на годината на социално слаби семейства, чието състояние се е влошило още повече в резултат на пандемията. Семействата са от населени места в областите Видин, Враца, Плевен, София област и столицата. Част от съвместната инициатива е и подмяната на стари електроуреди, ползвани от тези семейства, с нови, енергийно ефективни.

ЧЕЗ и „Надежда и домове за децата – клон България“ обединяват усилия като партньори, за да докажат за пореден път, че ефективността от прилагането на социално отговорни бизнес практики в кризисна ситуация зависи от адекватното им и своевременно осъществяване.

Пандемията от корона вирус засегна сериозно всички аспекти на общественото икономическо и културно развитие в световен, национален и регионален мащаб. Преодоляването на негативните последствия, предизвикани от пандемията и прилагането на мерки за ограничаването й, е отговорност не само на законодателната и изпълнителна власт, а и на бизнеса, обществото и отделните граждани.

Кампанията „Заедно можем всичко“ е част от прилаганата от ЧЕЗ в България дългосрочна стратегия за корпоративна социална отговорност, чиито основни приоритети са свързани с подпомагане на местните общности, образованието и развитието на младите хора, опазването и грижата за околната среда, енергийната ефективност. До момента ЧЕЗ е подкрепила с почти 1 милион лева над 120 обществено полезни инициативи в тези области. В ситуация на извънредна обстановка от изключително значение за ЧЕЗ в България е навременното подпомагане на местните общности и особено на уязвимите им членове в усилията им за справяне с отрицателното въздействие на последствията от пандемията върху начина на живот, работа, обучение, социални връзки.

Сдружение „Надежда и домове за децата – клон България“ е част от „Надежда и домове за децата“/Hope and homes for children, неправителствена организация, създадена от Марк и Каролин Кук през 1994 г. с цел деинституционализация на грижите за изоставени деца, деца в риск и неравностойно положение, чрез развиване на набор от превантивни и подкрепящи услуги за семействата на децата. „Надежда и домове за децата“ подпомага реформирането на системите за закрила и грижа за децата в 10 страни от Централна, Източна Европа и Африка. Моделът за деинституционализация на организацията е признат от УНИЦЕФ и Световната здравна организация за най-добра световна практика.

От 12 години сдружение „Надежда и домове за децата – клон България“ подпомага уязвими семейства в страната чрез прилагане на модела на активна семейна подкрепа за преодоляване на семейни кризи с цел подобряване благосъстоянието на децата.

..............................................

Надежда и домове за децата – клон България 30.07.2020

Вървим по улица, засипана от есенни листа, на град, близо до Долна Митрополия. Пред нас се редуват къщи с високи огради и прихлупени постройки без огради, с разхвърляни предмети и играчки. На улицата ни посреща майка с две момичета и едно малко момченце. Децата се крият защото си мислят, че ще бъдат отнети от мама и настанени в „Дом“. Тези хора са били заплашвани, че ще загубят децата си, защото живеят в крайна нищета и без удобства.

Калина с усмивка си спомня за безгрижно детство, което й е носело радост макар, че никога не е имала дрехите, които е искала и играчки е нямала, но нейните родители са я научили да обича и тя иска тази обич да предаде в наследство.

„Надежда и домове за децата- клон България“ се зае да помага в обезопасяване на жизнената среда, за да могат децата да не се нараняват, помага с храни и консумативи за децата, две от които ходят на училище, а третото се учи да говори с цели изречения. С наша помощ  децата са оставени в семейството и ние следим те да се чувстват добре. Идва пандемията от COVID 19 и сякаш всичко се срива за това семейство. Бащата губи своята работа, майката никога не е работила, нямат подкрепа от близки и приятели и сумата от 600 лева, с която са живеели 5 човека им се струва вече недостижима. Тези хора винаги са живеели в нищета, но сега тя все повече засяга децата. Храната е все по-малко, парите не достигат за перилни и миещи препарати, а дрехите умаляват. Нашият екип ги подкрепя и ги напътства как да излязат от кризата и тя да не се отрази на децата.

От месец май заедно с ЧЕЗ стартирахме съвместната инициатива „Заедно можем всичко“ и това семейство ще бъде подпомогнато с плащане на сметките за ток.

Иван, горд баща на три деца споделя, че със спестените от тока пари ще купи нови книги, защото едно от приятните занимания на цялото семейство е да четат детски книжки. Лятото предлага и други възможности за доходи, които ще намалят риска от бедност. По-големите деца се радват, че през есента ще имат нови дрехи и обувки за училище.

Това семейства ще се справи с кризата благодарение на ЧЕЗ и с умелата работа на Надежда и домове за децата – клон България. В тяхно лице те имат верен съюзник. Енергоспестяващите уреди ще им решат още един проблем в дългосрочен план.
„Заедно можем всичко“ са думите на Калинка и Иван, а щастието по детските лица идва да ни покаже, че всяко усилие си струва, за да се отглеждат децата в семейна среда.

..............................................

Надежда и домове за децата – клон България 10.08.2020

Попитах Ваня какви мечти има за дъщеря си, за семейството, за българите? „От както се е родила Вяра си я представям пораснала, здрава и много умна. Тя го заслужава! Искам да имам средства и да направим ремонт и от тази къща да стане дом. Българите трябва да се обединяват зад такива инициативи, като „Заедно можем всичко“.

За пръв път когато срещнах семейството на Вяра и Асен те бяха объркани и много недоверчиви. И чакаха дете. Детето се роди и вместо радост още тревоги се стовариха върху главите им. Имаха стара наследствена къща с една стая, без вътрешна тоалетна и двор, обрасъл с бурени и дървета. Събраните пари от работа в чужбина бързо се стопяват, нямаха възможност да работят за по-добра  заплата, а детето също се нуждаеше от средства. Не  мина много време ОЗД започнаха да наблюдават семейството и имаше опасност детето да бъде изведено от своя дом.

Екипът на „Надежда и домове за децата- клон България“ разбра кризисната ситуация и започна да насърчава семейството да изгради по-здравословна среда за Вяра. Подкрепяме ги с храни, дрехи, лекарства, съвети. Асен си намери работа, а дъщеричката му расте обградена с много грижи, които той не е получавал като дете.

Неговото детство преминава под знака на домашно насилие и алкохолната зависимост на неговия баща. Това дава отпечатък на психиката му и сякаш има страх да общува с хората. Макар и да работи, средствата не са достатъчни и той взима и заеми, които в края на 2019 година вижда, че няма да може да изплаща. Семейството взема решение той да замине за Англия за шест месеца, за да може да  издържа семейството си.

Когато пандемията от  COVID 19 обхваща и Англия, той изгубва работата си, няма как да се върне в България, а банките блокират сметката му и семейството остава почти без всякакви доходи. Асен живее при приятели, които го приютяват и така изкарва цели пет месеца без постоянни доходи, без да праща пари на семейството си и без възможност да се върне в България.
Екипът ни постоянно помагаше, за да може детето да бъде здраво и да има храна.

Сега със съвместната инициатива с ЧЕЗ „Заедно можем всичко“ на това семейство няма да се наложи да плаща сметки за ток до месец декември, което ще даде възможност да вложат средства за подобряване на условията на живот.  В тези трудни времена всеки жест на благотворителност може да даде шанс на много деца да останат незасегнати от липса на средства.  След внимателен оглед ЧЕЗ ще заменят и един електроуред, който не е енергоефективен и консумира много енергия.

С инициативата „Заедно можем всичко“ ще намалим бъдещите сметки за ток, което в дългосрочен план ще освободи ресурс за това семейство.

Няма нищо по-ценно от това да виждаш щастливи деца и семейства. Някои от тях живеят бедно, но искрената обич, която се чете в очите им ни окрилява. Екипът ни е убеден, че добрите примери и вдъхновяващи инициативи ще променят средата, в която живеем.