Кампания "Заедно можем всичко"

ЧЕЗ в България и „Надежда и домове за децата – клон България“ стартират „Заедно можем всичко“ – кампания за подпомагане на уязвими деца и семейства за преодоляване на негативните последствия на пандемията от коронавирус и прилагането на мерки за ограничаването й.

В рамките на кампанията ЧЕЗ поема заплащането на сметките за ток до края на годината на социално слаби семейства, чието състояние се е влошило още повече в резултат на пандемията. Семействата са от населени места в областите Видин, Враца, Плевен, София област и столицата. Част от съвместната инициатива е и подмяната на стари електроуреди, ползвани от тези семейства, с нови, енергийно ефективни.

ЧЕЗ и „Надежда и домове за децата – клон България“ обединяват усилия като партньори, за да докажат за пореден път, че ефективността от прилагането на социално отговорни бизнес практики в кризисна ситуация зависи от адекватното им и своевременно осъществяване.

Пандемията от корона вирус засегна сериозно всички аспекти на общественото икономическо и културно развитие в световен, национален и регионален мащаб. Преодоляването на негативните последствия, предизвикани от пандемията и прилагането на мерки за ограничаването й, е отговорност не само на законодателната и изпълнителна власт, а и на бизнеса, обществото и отделните граждани.

Кампанията „Заедно можем всичко“ е част от прилаганата от ЧЕЗ в България дългосрочна стратегия за корпоративна социална отговорност, чиито основни приоритети са свързани с подпомагане на местните общности, образованието и развитието на младите хора, опазването и грижата за околната среда, енергийната ефективност. До момента ЧЕЗ е подкрепила с почти 1 милион лева над 120 обществено полезни инициативи в тези области. В ситуация на извънредна обстановка от изключително значение за ЧЕЗ в България е навременното подпомагане на местните общности и особено на уязвимите им членове в усилията им за справяне с отрицателното въздействие на последствията от пандемията върху начина на живот, работа, обучение, социални връзки.

Сдружение „Надежда и домове за децата – клон България“ е част от „Надежда и домове за децата“/Hope and homes for children, неправителствена организация, създадена от Марк и Каролин Кук през 1994 г. с цел деинституционализация на грижите за изоставени деца, деца в риск и неравностойно положение, чрез развиване на набор от превантивни и подкрепящи услуги за семействата на децата. „Надежда и домове за децата“ подпомага реформирането на системите за закрила и грижа за децата в 10 страни от Централна, Източна Европа и Африка. Моделът за деинституционализация на организацията е признат от УНИЦЕФ и Световната здравна организация за най-добра световна практика.

От 12 години сдружение „Надежда и домове за децата – клон България“ подпомага уязвими семейства в страната чрез прилагане на модела на активна семейна подкрепа за преодоляване на семейни кризи с цел подобряване благосъстоянието на децата.

..............................................

Надежда и домове за децата – клон България 30.07.2020

Вървим по улица, засипана от есенни листа, на град, близо до Долна Митрополия. Пред нас се редуват къщи с високи огради и прихлупени постройки без огради, с разхвърляни предмети и играчки. На улицата ни посреща майка с две момичета и едно малко момченце. Децата се крият защото си мислят, че ще бъдат отнети от мама и настанени в „Дом“. Тези хора са били заплашвани, че ще загубят децата си, защото живеят в крайна нищета и без удобства.

Калина с усмивка си спомня за безгрижно детство, което й е носело радост макар, че никога не е имала дрехите, които е искала и играчки е нямала, но нейните родители са я научили да обича и тя иска тази обич да предаде в наследство.

„Надежда и домове за децата- клон България“ се зае да помага в обезопасяване на жизнената среда, за да могат децата да не се нараняват, помага с храни и консумативи за децата, две от които ходят на училище, а третото се учи да говори с цели изречения. С наша помощ  децата са оставени в семейството и ние следим те да се чувстват добре. Идва пандемията от COVID 19 и сякаш всичко се срива за това семейство. Бащата губи своята работа, майката никога не е работила, нямат подкрепа от близки и приятели и сумата от 600 лева, с която са живеели 5 човека им се струва вече недостижима. Тези хора винаги са живеели в нищета, но сега тя все повече засяга децата. Храната е все по-малко, парите не достигат за перилни и миещи препарати, а дрехите умаляват. Нашият екип ги подкрепя и ги напътства как да излязат от кризата и тя да не се отрази на децата.

От месец май заедно с ЧЕЗ стартирахме съвместната инициатива „Заедно можем всичко“ и това семейство ще бъде подпомогнато с плащане на сметките за ток.

Иван, горд баща на три деца споделя, че със спестените от тока пари ще купи нови книги, защото едно от приятните занимания на цялото семейство е да четат детски книжки. Лятото предлага и други възможности за доходи, които ще намалят риска от бедност. По-големите деца се радват, че през есента ще имат нови дрехи и обувки за училище.

Това семейства ще се справи с кризата благодарение на ЧЕЗ и с умелата работа на Надежда и домове за децата – клон България. В тяхно лице те имат верен съюзник. Енергоспестяващите уреди ще им решат още един проблем в дългосрочен план.
„Заедно можем всичко“ са думите на Калинка и Иван, а щастието по детските лица идва да ни покаже, че всяко усилие си струва, за да се отглеждат децата в семейна среда.

..............................................

Надежда и домове за децата – клон България 10.08.2020

 

Попитах Ваня какви мечти има за дъщеря си, за семейството, за българите? „От както се е родила Вяра си я представям пораснала, здрава и много умна. Тя го заслужава! Искам да имам средства и да направим ремонт и от тази къща да стане дом. Българите трябва да се обединяват зад такива инициативи, като „Заедно можем всичко“.

За пръв път когато срещнах семейството на Вяра и Асен те бяха объркани и много недоверчиви. И чакаха дете. Детето се роди и вместо радост още тревоги се стовариха върху главите им. Имаха стара наследствена къща с една стая, без вътрешна тоалетна и двор, обрасъл с бурени и дървета. Събраните пари от работа в чужбина бързо се стопяват, нямаха възможност да работят за по-добра  заплата, а детето също се нуждаеше от средства. Не  мина много време ОЗД започнаха да наблюдават семейството и имаше опасност детето да бъде изведено от своя дом.

Екипът на „Надежда и домове за децата- клон България“ разбра кризисната ситуация и започна да насърчава семейството да изгради по-здравословна среда за Вяра. Подкрепяме ги с храни, дрехи, лекарства, съвети. Асен си намери работа, а дъщеричката му расте обградена с много грижи, които той не е получавал като дете.

Неговото детство преминава под знака на домашно насилие и алкохолната зависимост на неговия баща. Това дава отпечатък на психиката му и сякаш има страх да общува с хората. Макар и да работи, средствата не са достатъчни и той взима и заеми, които в края на 2019 година вижда, че няма да може да изплаща. Семейството взема решение той да замине за Англия за шест месеца, за да може да  издържа семейството си.

Когато пандемията от  COVID 19 обхваща и Англия, той изгубва работата си, няма как да се върне в България, а банките блокират сметката му и семейството остава почти без всякакви доходи. Асен живее при приятели, които го приютяват и така изкарва цели пет месеца без постоянни доходи, без да праща пари на семейството си и без възможност да се върне в България.
Екипът ни постоянно помагаше, за да може детето да бъде здраво и да има храна.

Сега със съвместната инициатива с ЧЕЗ „Заедно можем всичко“ на това семейство няма да се наложи да плаща сметки за ток до месец декември, което ще даде възможност да вложат средства за подобряване на условията на живот.  В тези трудни времена всеки жест на благотворителност може да даде шанс на много деца да останат незасегнати от липса на средства.  След внимателен оглед ЧЕЗ ще заменят и един електроуред, който не е енергоефективен и консумира много енергия.

С инициативата „Заедно можем всичко“ ще намалим бъдещите сметки за ток, което в дългосрочен план ще освободи ресурс за това семейство.

Няма нищо по-ценно от това да виждаш щастливи деца и семейства. Някои от тях живеят бедно, но искрената обич, която се чете в очите им ни окрилява. Екипът ни е убеден, че добрите примери и вдъхновяващи инициативи ще променят средата, в която живеем.

..............................................

Надежда и домове за децата – клон България 03.09.2020

 

Времето спря пред скърцането на чакъла под обувките ни, семпла врата се отвори и ние потънахме в усмивката на една близо осемдесетгодишна жена. Двете й ръце се разперват за прегръдка, но бързо ги сваля, заради мерките за сигурност в пандемията от COVID19. Сълзите в очите на тази жена са за внуците, които отглежда сама и разчита само на приятели и организации като „Надежда и домове за децата – клон България“.

Най-големият страх на жената е, че тя може да се разболее от коронавирус и не знае какво ще се случи с внуците й.

Сега, със съвместната инициатива с ЧЕЗ „Заедно можем всичко“, на това семейство няма да се наложи да плаща сметки за ток до месец декември, което ще даде възможност да усетят подкрепа в тези трудни моменти. Ще подменим и старата електрическата печка в дома й.

Когато виждаш как хората се трудят, за да сбъдват мечтите на децата, когато откриваш все повече съмишленици като инициативата ни с „Надежда и домове за децата – клон България“ , няма как да не се вълнуваш!

..............................................

Надежда и домове за децата – клон България 16.09.2020

 

Един ден в офиса на „Надежда и домове за децата – клон България“ позвъняват от НПО, които разказват за бременна, млада жена, която търси „добро място“ където да остави своето дете след като го роди.

Екипът на фондацията се срещна с бъдещата майка и започна работа с нея. Юлия е сама майка с две деца, без собствено жилище и стабилни доходи. Но екипът на НДД беше до нея. Заедно са преминали през болести, търсене на квартира, заедно изживяхме първото зъбче, първите крачки и думи. Юлия работи на две места и малкото време, което има го прекарва с децата.

При обявяване на пандемията тя разбира, че ще затворят ресторантите, в които работи. Трудно е да се съвземеш след такъв шок – да останеш без работа, без стабилни доходи и без яснота кога ще свърши всичко това.

„Надежда и домове за децата – клон България“, предложи на ЧЕЗ да включим Юлия в инициативата „Заедно можем всичко“.

Много семейства решават да изоставят децата си в такива ситуации. Чрез инициативата „Заедно можем всичко“ Юлия ще получи сигурност, Панчо ще продължи да е щастливо дете, а за зимата със спестените пари семейството ще си закупи дърва.

..............................................

Надежда и домове за децата – клон България 06.10.2020

 

Това е историята на четиригодишния Невен. Той и семейството му живеят в София и бяха включени в кампанията на „Надежда и домове за децата – клон България“ и ЧЕЗ „Заедно можем всичко. Днес семейството е щастливо, защото няма да се притеснява за сметките за ток до Нова година.

Когато е на две години, родителите на Невен виждат, че трудно си вдига главата, трудно говори и няма координация в движенията. Майка му решава да го остави временно в ДОМ, като си мисли, че ще го взима, вижда и животът му там ще е по-добър. Тогава среща екипа на фондацията и те й обясняват как да се справи с всички предизвикателства без да го оставя в институция. Започват много упражнения и Невен започва да върви по-уверено.

Тази година той стана на четири и си пожела да бъде здрав, силен и усмихнат, но всичко се преобръща с пандемията от COVID-19. Невен остава изолиран вкъщи. Майка му губи работата си, баща му продължава да работи, но парите не стигат. Добрата вест, че са включени в кампанията „Заедно можем всичко“ им връща надеждата. Може би това е новото нормално? Може би повече хора ще помагат на семейства в криза!

Малкият Невен ни каза следното: „Когато порасна аз ще помагам на другите!“

..............................................

Надежда и домове за децата – клон България 07.01.2021

 

Майката на Иван израства в институции, местена е от едно място на друго и започва да се опитва да оцелява по свой си начин. След раждането на Иван, започва да търси сигурност и това я отвежда до 20 години по-възрастния Йоан. Той приема новите хора в живота си. Отношенията в семейството са чудесни, докато след 8 месеца идват проблемите. Майката обича детето си, но посяга към алкохола. Въпреки всеотдайната обич на Йоан към детето, той взема решение да се разделят с майката. Иван няма на кого да разчита, майката не се справя с отглеждането му и единствената възможност е да бъде оставен в институция.

Въпреки това, Йоан продължава да посещава детето, но срещите, разделите стават все по-трудни и за двамата. От края на 2019 година Йоан успява да осинови Иван и те стават едно семейство. Но пандемията принуждава Йоан да мине на 4 часов работен ден. Доходите падат, а сметките не се променят. В този момент ЧЕЗ Електро България АД и екипът на „Надежда и домове за децата – клон България“ се притичат на помощ. Семейството беше включено и в Кампанията „Заедно можем всичко“ и сега Иван ще може спокойно да тръгне в детска градина, а баща му ще успее да подготви дома им за зимата.

..............................................

Надежда и домове за децата – клон България 18.01.2021

 

Йоана живее в едно село близо до София. Преди да се роди синът си – Стоян, е работела  като магазинер, но мечтата й е била да създаде семейство. След раждането на Стоян последвала раздяла със съпруга й. Останала с малко дете без никакви доходи. Трябвало да се върне в родната си къща и да започне да се справя напълно сама. За да може да осигури най-необходимото на детето си, Йоана започнала да пести ток и да изключва хладилника и бойлера. Тя няма телевизор, интернет, а телефонът й е само за спешни случай. От Отдела за закрила на детето, който наблюдава Стоян, се свързали с „Надежда и домове за децата – клон България“, за да подпомогнат Йоана.

Мечтата на Йоана е била да може да изпрати сина си на детска градина, а тя да си намери работа. Това се случило, но пандемията от COVID-19 променя всичко. Йоана остава с под 100 лв. месечен доход. Благодарение на съвместната кампания на ЧЕЗ и „Надежда и домове за децата – клон България“ – „Заедно можем всичко“, Йоана не се отказва да се бори.

..............................................

Надежда и домове за децата – клон България 09.02.2021

 

Мария и Галин са от онези семейства, в които и двамата търсят и си намират работа, но средствата никога не им стигат. Екипът на „Надежда и домове за децата – клон България“ се запознава с това семейство преди четири години, когато се ражда синът им Петко. Малко преди детето да се роди, двамата родители се разделят. Майката няма къде да отиде и с детето остават на улицата. Започват разговори с роднини, търсят се приемливи решения, за да не се разделят майката и детето. Леля на майката ги приютява, но липсата на средства започва да поставя нови препятствия. След време Мария и Галин нормализират взаимоотношенията си и се събират да живеят в жилище с една стая.

По време на пандемията от COVITD-19 Мария губи своята работа. Галин няма поръчки за строителни дейности, а нямат и спестявания. Икономиите от храна, ток, вода и битови услуги дават резултат, но средства няма. Кампанията на „Надежда и домове за децата – клон България“ и ЧЕЗ - „Заедно можем всичко“ им даде шанс да понесат тази криза и да останат спокойни, че сметките за ток няма да товарят бюджета им, и ще могат да осигурят нужното на сина си.

..............................................

Надежда и домове за децата – клон България 22.02.2021

Калина никога не е имала дрехите и играчките, които е искала, но нейните родители са я научили да обича и тя иска да предаде това и на децата си.

Семейството никога не е имало много. „Надежда и домове за децата- клон България“ помага, за да могат децата да останат с родителите си. За нещастие пандемията от COVID 19 оставя Иван – съпругът на Калина без работа, а тя никога не е работила. Нямат подкрепа от близки и приятели и сумата от 600 лева, с която са живеели 5 човека им се струва вече недостижима.

От месец май ЧЕЗ и Надежда и домове за децата- клон България“ стартирахме съвместната инициатива „Заедно можем всичко“ и това семейство ще бъде подпомогнато с плащане на сметките за ток. Иван споделя, че със спестените от тока пари ще купи нови книги, защото едно от приятните занимания на цялото семейство е да четат детски книжки.

„Заедно можем всичко“ са думите на Калинка и Иван, а щастието по детските лица идва да ни покаже, че всяко усилие си струва, за да се отглеждат децата в семейна среда.

 

..............................................

Надежда и домове за децата – клон България 22.03.2021

Екипът на „Надежда и домове за децата – клон България“ се запозна със Зорница и нейното семейство, когато тя е на година и . Зорница живее с майка си, сестра си и баба си. Бащата на детето е в затвора, а семейството остава без доходи. Средствата не им достигат за храна и няма как да си осигурят топлина за зимата. От известно време се оказва, че Зорница проявява агресивно поведение към сестра си и други деца. Оказва се, че бащата е упражнявал постоянно вербално насилие над всички. Викове и обиди пред децата и използване на обидни епитети за самите деца.

Екипът на „Надежда и домове за децата – клон България“ започва работа с детето и за кратко време Зорница успява да преодолее агресивното поведение. Майка й започва да си търси работа, бащата се прибра за два месеца вкъщи и сякаш е променил своето отношение спрямо семейството си. Споделя планове за ново и по-просторно жилище, в което да живеят. Точно преди пандемията от  COVID 19 той заминава да работи в чужбина. Майката на детето отново остава без средства, а единствените доходи на които разчитат са пенсията на майка й.

Съвместната инициативата на ЧЕЗ и „Надежда и домове за децата – клон България“ – „Заедно можем всичко“, която поема сметките за ток на семейства в нужда, ще даде възможност на това семейство да продължат да живеят по един нормален начин.