Енергиен спестовник

Съвети за разумно и отговорно използване на електроенергиятадомашен офис и електроника

 

Голяма част от нас работят от вкъщи най-малко един ден в седмицата. Това увеличава сметките ни за енергия у дома. Затова е важно да използваме енергоспестяващо офис обородване. То е маркирано с „енергийна звезда“ /програма на ЕС Energy Star/, намира се лесно в магазините и използва 2 пъти по-малко ток от стадартното оборудване. На пазара вече има офис оборудване, което работи с една десета от енергията, необходима на по-старите уреди.

Адекватното използване на офис оборудване вкъщи може да спести до 15% от обичайните разходи за ток.

 • При покупка избирайте енергоспестяващо офис оборудване с етикет „енергийна звезда“. Използването на лаптоп/компютър с енергийна звезда спестява от 30% до 65% енергия в сравнение с компютрите без такъв етикет.
 • Изключвайте оборудването, когато не го използвате. Така ще плащате по-малко за ток.
 • Запомнете, че ако уредът е в режим на ниска консумация на енергия, той не само пести енергия, но работи на по-ниска температура, а това удължава жизнения му цикъл.
 • Включвайте лаптопа си в разклонител, който може да бъде изключен /или ще се изключи автоматично/. Адаптерът на лаптопа черпи енергия непрекъснато, дори когато лаптопът не е включен към него.
 • Използвайте настройките за управление на захранването на компютри и монитори. Така ще направите икономи на енергия и пари.
 • Използвайте автоматично превключване на режим на заспиване на компютъра или просто го изключете. Не е вярно, че скрийнсейвърите намаляват използването на енергия от монитора. Не е вярно също, че компютър, който не се изключва, има по-дълъг жизнен цикъл.
 • Изключвайте уредите от контакта или използвайте разклонител с превключвател. Много уреди продължават да харчат ток, дори когато са изключени – DVD-плейърите, телевизорите, стереоуредбите, компютрите, кухненските уреди.
 • Изключвайте зарядните устройства, когато не ги ползвате.
 • Използвайте презареждащи се батерии за дистанционни устройства и цифрови фотоапарати. Те са по-рентабилни от батерии за еднократна употреба.

 

* * *

 

Съвети за разумно и отговорно използване на електроенергията – хладилник и фризер

 

Хладилниците и фризерите работят най-ефективно, когато охлаждащите им ребра са чисти, а около тях има достатъчно място, което предотвратява задържането на топлина. По-старите уреди харчат до три пъти повече енергия от новите модели. Понижаване на консумацията на уреда само със 100 вата означава 15 лв. по-малко на месец. А това е 30% от средните месечни сметки за ток на домакинствата през есента. Температурата в хладилника или фризера също е от значение, тъй като за всеки градус по-надолу се изразходва почти 11% повече електроенергия. Точно затова новите уреди имат дигитални терморегулатори.

За да си осигурите оптимално охлаждане при намалена консумация, по-високи нива на енергийна ефективност при по-ниски месечни сметки за електроенергия и по-дълъг живот на хладилника или фризера, е необходимо да се съобразите с няколко препоръки при експлоатацията им.

 • Поставете хладилника или фризера на хладно място, далеч от пряка слънчева светлина, готварска печка или бойлер.
 • Проверявайте вътрешната температура на охладителния уред. Хладилниците трябва да са с температура между 0⁰С и 4⁰С, а фризерите – между -6⁰С и -18⁰С.
 • Почиствайте периодично охлаждащите ребра на гърба на уреда.
 • Използвайте термостата на хладилника/фризера, за да установите правилната температура: колкото по-висока е настройката, толкова по-ниска е температурата.
 • Не поставяйте топли или горещи елементи в хладилника/фризера. Първо ги оставете да се охладят напълно.
 • Дръжте вратата на хладилника/фризера възможно най-кратко отворена, за да предотвратите напускането на студен въздух и навлизането на топъл.
 • Различните продукти изискват различна температура на съхранение. Правилното им подреждане в хладилника/фризера осигурява по-дълъг период на използване на продуктите, а и съкращава времето за прибиране/изваждане и така пести енергия.
 • Подменяйте повредени уплътнения на вратите, тъй като те пропускат топлина.
 • Размразявайте редовно хладилника/фризера – колкото повече лед има вътре, толкова повече електроенергия е необходима да поддържа вътрешността на уреда хладна.
 • Опитайте се да поддържате охладителния уред ¾ пълен, тъй като така е най-ефективен
 • Вадете храната от фризера по-рано, така че да не се налага да използвате микровълнова печка за размразяването й. 

 

* * *

 

Съвети за разумно и отговорно използване на електроенергиятаклиматикът

В разгара на лятото все по-често посягаме към дистанционното на климатика – най-предпочитания, комфортен и ефективен начин за охлаждане на дома или офиса.

За да си осигурите бързо охлаждане при намалена консумация и по-високи нива на енергийна ефективност при по-ниски месечни сметки за електроенергия, е необходимо да се съобразите с няколко препоръки при избор и експлоатация на климатик.

 • Правилният избор на климатик е от особено значение за добрата климатизация и разхода на електроенергия. Преди да закупите климатик, определете подходящата му мощност в зависимост от спецификата на използване и предназначение на помещението, което ще охлаждате: вид /дневна, спалня, кухня, трапезария, офис/; височина на тавана; наличие на външна или вътрешна изолация; вид на стъклопакета; вид на дограмата на прозорците; големина на прозорците; наличие на електрически уреди, отдаващи топлина /печки, хладилници и др./; изложение на помещението; местоположение на помещението /първи, среден или последен етаж/; наличност и обитаемост на съседни помещения.

Капацитетът на климатиците се измерва в kW - киловат и Btu/h – английска мерна единица за енергия. Можете да използвате това, че за кубичен метър от помещението са необходими 0,05 kW за охлаждане и 0,06 kW за комфортно отопление. Например: за трапезария от 30 квадратни метра при височина на тавана 2,7 метра, което е равно на 81 куб.м, ще ви е необходим климатик с отдавана мощност от около 4,05 kW за охлаждане и 4,86 kW за отопление. Уточняваме, че този начин на изчисление е приблизителен поради специфичните особености на всяко помещение.

 • При избор на тип климатик предварително трябва да се запознаете със спецификата на различните системи. Пазарът предлага разнообразни възможности. Сплит системите са изключително подходящи за отопление и охлаждане на едно помещение в дома, като можете да избирате между конвенционални, инверторни/хиперинверторни системи. Те се състоят от едно вътрешно и едно външно тяло. За отопление или охлаждане на няколко помещения можете да изберете мулти сплит система, която се състои от едно външно тяло и няколко вътрешни тела, които можете да управлявате отделно и независимо. Професионалните системи като касетъчни, канални, колонни, таванни, терпомомпи и други са подходящи за къщи, търговски, индустриални или производствени помещения.
 • Информирайте се предварително с какъв хладилен агент е зареден климатика/климатичната система. Все повече производители се съобразяват със строгите екологични регламенти и внедряват в битови климатични системи хладилни агенти с изключително нисък потенциал на глобално затопляне /GWP/ и с нулев озоноразрушаващ потенциал /ODP/ като по този начин допринасят за опазване на околната среда
 • При избор на модел климатик или климатична система е изключително важно да се съобразите с нивото на енергийна ефективност на продукта, за да си осигурите не само оптимален комфорт, но и ниски разходи за електроенергияАко използвате климатика за охлаждане през лятото и искате да запазите повишени нива на енергийна ефективност без да повишавате сметките си за ток, Ви съветваме да спазвате няколко лесни и прости правила:

Ако ще използвате климатика само и единствено за охлаждане, е необходимо да изберете такъв с висока енергийна ефективност А++ /сезонна ефективност в режим на охлаждане 6,10/. Ако искате да охлаждате стая и коридор, изберете климатик с по-голяма мощност. Така ще охлаждате по-бързо и ефективно, като ще запазите компресора на климатика за по-дълго време, а и сметките Ви за ток ще останат ниски.

Ако използвате климатика за охлаждане през лятото и искате да запазите повишени нива на енергийна ефективност без да повишавате сметките си за ток, Ви съветваме да спазвате няколко лесни и прости правила:

 • Температурата при охлаждане трябва да е около 23-26⁰С, защото през лятото въздухът е по-сух и по-бързо усещате охлаждането на климатика. За комфортен сън и за да се предпазите от прекалено изсушаване на въздуха, се препоръчва температурата да е 23-25°C. Прекомерно ниските температури могат да доведат до появата на главоболие и на болки в мускулите.
 • Не настройвайте климатика на много ниска температура /като например 15⁰С/, за да охлади по-бързо. Най-добрият начин за охлаждане е поддържането на постоянна температура. Затова използвайте различните опции за контрол на климатика в режим „охлаждане“.
 • Използвайте опциите за нощен режим на климатиците, а не ги спирайте /при някои модели това е режим „сън“/. Така, освен, че ще се понижи шума на външните тела, няма да усещате и течение или прекалено охлаждане.
 • Позиционирайте клапите на климатика нагоре в режим „охлаждане“. Така студеният въздух от климатика ще измести топлия в стаята от тавана плавно към пода и ефективно ще охладите цялото помещение. Това ще спомогне и за по-добрата енергийна ефективност на климатика, защото равномерното разпределение на температурата в помещението изисква по-малка мощност за поддържането й.
 • В спално помещение климатикът трябва да бъде монтиран така, че въздушния поток да е далеч от леглото. Консултирайте се с професионалист при избора на място за монтаж.
 • В помещението не трябва да се инсталират допълнително топлоотдаващи уреди или да се изисква от климатика да охлажда по-голямо по обем помещение, несъобразено с неговата хладилна мощност.
 • Почиствайте редовно вътрешните филтри на климатика. Колко често – зависи от района, в който живеете, но в домашни условия е достатъчно само да извадите филтрите поне веднъж в месеца и да ги измиете – без препарат, само на течаща вода. Така ще се радвате на по-чист и свеж въздух, но също така ще облекчите работата на мотора и ще увеличите енергийната ефективност. Редовното почистване на филтрите може да спести до 30% от консумацията на електроенергия на Вашия климатик. Някои модели климатици разполагат със самопочистващи се филтри. Това допринася не само за по-чистия въздух в помещението, но и за по-добра енергийна ефективност.
 • Препоръчително е два пъти годишно /в началото на лятото и преди зимния сезон/ да се използвате услугите на специалисти за извършване на професионално почистване, диагностика и дозареждане с хладилен агент на Вашия климатик. Добре е това да се извършва от експертите на фирмата, монтирала климатика.
 • Правилният и качествен монтаж също е от съществено значение за ефективността на Вашия климатик и за постигане на оптимален комфорт в помещението. Затова се доверявайте само на утвърдени, специализирани в областта фирми и експерти.
 • При възможност, контролирайте климатика си от разстояние. Не е нужно да го изключвате, когато Ви няма, може да го настроите на подходящ режим и да използвате wi-fi устройство за контрол и да увеличите мощността му точно преди да се приберете, така няма да има нужда да наваксва температурните амплитуди през деня, много по-бързо ще достигне желаната от вас температура и ще работи много по-икономично, което ще Ви спести средства. Чрез wi-fi адаптер може да настроите не само температурата, но и посоката на струята, контролните режими на работа, както и да създавате собствени.
 • При избор на модел на климатик е препоръчително да се информирате предварително и за нивото на шум, възможност за пречистване на въздуха и контрол на влажността, специфика на работа при екстремни условия, наличие на таймер.

Температурата не е единственият фактор, който създава комфорт. Вашият климатик оперира при определени нива на шум на вътрешното тяло, които са също от съществено значение за вашето семейство. Помислете за подходящо място за инсталиране на външното тяло, защото нивото на шума в работен режим може да повлияе отрицателно на Вас или Вашите съседи.

Освен да отопляват или охлаждат съответното помещение, климатиците пречистват и въздуха в помещенията. Някои модели са снабдени с допълнителни йонизатори на въздуха, които премахват всякакви микроби, вируси и алергени. Други модели разполагат с екстри за доставяне на пресен въздух от външната среда, както и регулиране влажността на въздуха. 

Възможността да се програмира точното време за стартиране или спиране на работния режим на климатичните системи чрез таймери подобрява микроклимата в дома или офиса, защото можете да я използвате по възможно най-практичния за Вас начин. Благодарение на тази функция можете да постигнете максимален комфорт и да намалите разходите за електроенергия.

Полезно е да знаем

Какво е климатик „Клас А“?

За да защити интересите на потребителите и да ги ориентира в многообразието от предлагани модели, от 1 януари 2004 г. Европейският съюз наложи директива 92/75/ЕЕС за енергийно окачествяване на климатичните инсталации, разпространявани в търговската мрежа. Отнася се за всички климатици с хладилна мощност до 12kW. Директивата определя класове за енергийна ефективност на климатиците от клас „А“ /най-енергоефективните/ до клас „G“ /с най-ниска енергийна ефективност/. Експертите на Европейския съюз са установили, че с повишаване на енергоефективността на климатиците само с 5%, се скъсява значително периодът на изплащане на инвестицията за тях. Климатичните инсталации, енергиен клас „А“ се препоръчват поради по-ниската консумация на ток, съответно по-ниската себестойност на отоплението или охлаждането.

 

Какви са предимствата на инверторните климатици?

Различните климатици имат различни възможности и характеристики. Инверторните климатици се отличават като едни от най-енергоспестяващите продукти и са максимално ефективни при отопление и охлаждане на Вашия дом.

Инверторните климатици са с компресори, които могат да променят работните си обороти, а оттам и мощността си. Това означава, че те могат да нагаждат мощността си в зависимост от необходимата за помещенията мощност във всеки момент. При класическите модели компресорът работи на пълна мощност и при достигане на желаната температура се изключва. Предимствата на инверторните климатици е в по-ниските им разходи за електроенергия и по-високата ефективност.

 

Какво е инвертор?

Инверторът е електронен контролер, който преубразува постоянният ток в променлив. По този начин е възможно плавно да се регулират оборотите на компресора, а от там и мощността му. Това означава че компресорът на климатика може да работи точно толкова, колкото е нужно за зададения режим и по този начин да пести 30-35 % електроенергия. Развитието на тази технология позволява появата на правотокови компресори с по-голям въртящ момент, с по-малки габарити, по-слаби вибрации и шум. При тях е значителен напредъкът в усилията за по-висока енергоефективност. Макар електронния захранващ блок да не е вече класически инвертор, добилото популярност название „инвертор“ на този вид климатици остава.

 

Може ли с помощта на един климатик да се охлаждат/отопляват две помещения?

С помощта на един климатик, състоящ се от едно външно тяло и едно вътрешно, не трябва да се охлаждат или отопляват две помещения, освен ако той не е мулти-сплит система /едно външно тяло с две, три или четири вътрешни тела/. Този проблем може да има частично решение, ако двете стаи имат обща врата. В едната от тях може да се постави климатична система, монтирана срещу вратата. Мощността й трябва да бъде съобразена с общия обем на двете помещения. Въздушната струя по естествен начин ще преминава от едната в другата стая. Недостатъкът на това решение ще е получената разлика в температурите на двете стаи.

 

Какви могат да бъдат причините климатикът да не ни спасява от летните горещини?

Ако в най-горещите летни дни климатикът не създава необходимата прохлада, независимо от това, че работи постоянно, това може да означава, че мощността му не покрива всички топлоотделящи фактори. Освен това, трябва да се провери и дали не са замърсени филтрите, дали плътно са затворени прозорците, както и вратите към съседни помещения, дали в помещението не работи друг, топлоотдаващ уред. Може да се сложат щори /външни или вътрешни/, отразяващи добре топлината и светлината. Друга причина може да е изчерпването на хладилния агент. В този случай климатикът трябва да се дозареди. Ако и това не помогне, ще се наложи да замените модела с по-мощен климатик или да инсталирате друг тип допълнителна климатична система.

 

Какво означават съкращенията BTU/EER/COP?

Повечето климатици са с капацитет, измерен в Британски Топлинни Единици /BTU/. Това е количеството топлина, необходимо за да се повиши температурата в един pound /0.45 kg/ вода с един градус по Фаренхайт /0.56 ⁰С/. 1 BTU = 1.055 джаула. Съотношението на BTU към W e 3.41/1, т.е. 3.41 BTU = 1 W. Например климатична система с мощност на охлаждане 12 000 BTU отдава 3520 W студ.

EER /energy efficiency rating/ – коефициент на енергийна ефективност, е равен на съотношението на отдадената мощност във W спрямо консумираната електрическа мощност във W /ват/ в режим на охлаждане. Например ако климатична инсталация отдава 3520 W студ, а консумира 920 W ел. енергия, има EER=3.826.

Аналогичен е коефициентът COP – коефициент на енергийна ефективност при отопление. Колкото EER и COP е по-голям, толкова климатикът е по-икономичен.

 

 

* * *

 

Съвети за разумно и отговорно използване на електроенергията – пералнята, сушилнята, миялната

Има ли начин в едно домакинство да се намали употребата на електрическите уреди с най-висок разход на енергия без да се нарушава необходимия комфорт на семейството? Всеки електроуред, независимо от предназначението си, може да консумира ток по-ефективно, когато се използва правилно и разумно.

При закупуване на домакински електроуреди е добре предварително да се запознаем с данните, включени в задължителните вече енергийни стикери, продуктови информационни листове и спецификации, за да разберем повече за енергийния клас на уреда, годишната му консумация на електроенергия или вода, както и консумацията на енергия в изключен и при включен режим.

Повечето от енергията, използвана в перални, сушилни и миялни машини отива за нагряване на водата или дрехите. Можем да плащаме по-малко, ако перем, мием и сушим на по-ниска температура и намаляваме влажността на дрехите преди да ги сложим в сушилнята.

Няколко практични идеи ще помогнат на всеки член от семейството да изразходва по-малко електроенергия, като използва ефективно тези електрически уреди и по този начин да допринесе към намаляване на разходите от бюджета на домакинството:

 • Осигурявайте пълно натоварване на пералнята или миялната машина. Изчакайте докато съберете достатъчно дрехи за пране или чинии за миене.
 • Ако се налага да изперете по-малко количество дрехи или да измиете по-малко съдове, използвайте бутона за икономично пране или миене.
 • Избирайте режим за пране или миене на по-ниска температура. Така ще спестите енергията, необходима за загряване на водата.
 • Използвайте кратки перални цикли за леко замърсени дрехи.
 • Центрофугирайте прането, за да изсушите частично дрехите преди да ги сложите в сушилнята.
 • Автоматичните сушилни използват доста енергия, така че сушете дрехите си навън, когато имате възможност.
 • Използвайте бутона за автоматично изключване на сушилнята, когато дрехите са изсушени.
 • При по-старите модели сушилни използвайте по-кратки интервали и стартирайте пак, ако е необходимо
 • Помнете, че сушилните със сензор за автоматично изключване работят най-добре с дрехи от еднакъв материал.
 • Перете и сушете през нощта, когато се начислява електроенергия по нощната тарифа - това ще намали наполовина разходите Ви. Използвайте режим „отложен старт“, за да изперете между 23.00 ч. и 06.00 ч. сутринта.
 • Уверете се, че съдомиялната машина е пълна /не претоварена/, когато я включвате
 • Избягвайте да използвате програма „изплакване и изчакване“ на съдомиялната, когато замърсените съдове са малко. Тази програма използва 3-7 литра топла вода при всяка употреба.
 • Нека съдовете се сушат на въздух. Ако миялната машина няма превключвател за автоматично сушене на въздух, изключете копчето за контрол след последното изплакване и отворете вратата леко. Така чиниите ще изсъхнат по-бързо.
 • При избор на пералня или съдомиялна се съобразявайте с индивидуалните нужди във Вашето семейство – например съдомиялна за 9 вместо 15 комплекта съдове, или пералня за пране до 5 кг вместо до 10 кг.

 

* * *

 

Съвети за разумно и отговорно използване на електроенергията - Осветлението

„ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на клиентите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през пролетния сезон. Традиционно през по-топлите пролетни месеци консумацията на електроенергия намалява чувствително в сравнение с потреблението през зимата, когато близо половината от използваната електроенергия е за отопление на дома.

Около 6-10% от всяка сметка за електроенергия на едно домакинство са за осветление. Годишната консумация на електроенергия за осветление в дома зависи от броя на осветителните точки, от техния вид, но и от начина на живот. Малки промени в ежедневните навици на домакинствата могат да имат реален и измерим ефект върху потреблението и съответно върху сметките за ток. Модерните технологии позволяват да се пести енергия от осветлението в дома без да се нарушава необходимия комфорт за осветеност.

 • Замeнeтe крушките с енергоспестяващи – например компактни луминисцентни или светодиодни (LED). Така можете да постигнете до 80% икономия на енергия от осветление. Една 8W LED крушка осветява колкото стандартна 60W крушка с нажежаема жичка – осигурява същата светлина, но с над 80% по-нисък разход на енергия. LED крушките са и най-чистият и най-екологичен начин за осветление. Те не съдържат токсични материали и се рециклират 100%.
 • Монтирайте таймери, датчици за движение или светлинни сензори. Това ще Ви помогне да използвате ефективно осветлението в сервизни помещения – килери, антрета, мазета, общи жилищни части.
 • Използвайте реостатни ключове или ключове с дистанционно управление.
 • Където е възможно, използвайте локално осветление.
 • Изключвайте осветлението, когато излизате от съответното помещение.
 • Използвайте няколко осветителни тела в едно помещения, за да постигнете различна функционалност и удобство.
 • Възползвайте се от дневната светлина, пазете прозорците чисти и не слагайте мебели пред тях.
 • Боядисвайте в по-светли тонове стените и таваните на помещенията, върху които пада пряка слънчева светлина. Така в тях ще се нуждаете от по-малко светлина, отколкото в такива, декорирани в тъмни тонове.
 • Засаждайте дърветата на повече от 5 метра от стените на сградата, а храстите – на повече от 1,5 метра.
 • Почиствайте редовно крушките и осветителните тела.
 • Използвайте по-рядко халогенните прожектори за външна употреба. Ако са включени през цялата нощ, те могат да употребят енергия за над 300 лв. годишно. За по-голяма ефективност, заменете 500 W крушки с 300 W енергийно ефективни.
 • При закупуване на осветителни тела обръщайте специално внимание на етикета за енергийна ефективност – изборът на възможно по-висок клас осигурява и по-голяма икономичност на консумацията. Спестената енергия и по-дългия живот на осветителното тяло ще изплатят ефективно инвестицията. Животът на една енергийно ефективна крушка клас А е над 10 000 часа – 10 пъти повече от живота на обикновената, който е 1 000 часа, което прави нейната енергийна ефективност още по-висока в дългосрочен план.

* * *

Съвети за разумно и отговорно използване на електроенергията - Бойлерът 

Традиционно през зимата потреблението на електроенергия в домакинствата се повишава. Консумацията през студените месеци при някои клиенти нараства с до 70% спрямо тази през лятото, съответно сметките ни за електроенергия също се увеличават. Съвсем малка промяна в ежедневните навици на домакинствата може да има реален и измерим ефект върху консумацията и върху сметките за ток.

Загряването на вода е вторият, най-голям енергиен разход в дома ни. Бойлерът обикновено е „виновник“ за около 23% от сметката която плащаме.

Има няколко лесни начина да спестим пари за отопление на вода: да не загряваме водата до много високи градуси, да внимаваме как оставяме крановете на мивката или периодично да източваме бойлера.

 • Поставете термостата на Вашия бойлер на 60-65°С.
 • Изолирайте първите 2 метра от тръбите на горещата и студената вода, свързани с бойлера.
 • Инсталирайте топлинни клапи на тръбите за топла и студена вода, за да предотвратите загубата на топлина. Повечето нови бойлери са с вградени топлинни клапи.
 • Източвайте резервоара за вода на всеки 3 месеца, за да премахнете седименти, които пречат на преноса на топлина и намаляват ефективността на Вашия бойлер.
 • Използвайте душ вместо вана.
 • Инсталирайте кран и душ глава, смесващи водата с въздух. Така потреблението Ви на топла вода ще намалее рязко.
 • Ремонтирайте повредени кранове своевременно. През тях се губи много вода за кратък период от време.
 • Поставете лоста на кранчето на кухненската мивка в студена позиция. Когато се използват малки количества вода, поставянето на лоста в горещата позиция черпи топла вода, въпреки че тя никога може да не достигне кранчето.
 • Изолирайте резервоарите за съхранение на гореща вода, но бъдете внимателни да не покриете термостата.

Интересни факти и съвети за разумно и отговорно използване на електроенергията можете да намерите и на фейсбук-профила на „ЧЕЗ Електро България“ АД – @cezelectrobg.

 

 

През зимата сме склонни да използваме повече електроенергия, основно за отопление на домовете ни. Близо 59% от сметката ни за електроенергия на месец през зимния период плащаме за отопление на дома.

Консумацията през студените месеци при някои клиенти нараства с до 70% спрямо тази през лятото, съответно сметките ни за електроенергия също се увеличават. Причина е сравнително високият дял на използването на електричество за отопление в България – около 40% от консумираната електроенергия. За сравнение – в Европейския съюз този дял е значително по-нисък – едва 24%.

Невероятно е, но е факт: ако направим жилището си енергийно ефективно, можем да спестим от 70 до 90% от парите, които даваме за „топло“. Пак с толкова ще намалим и вредните емисии в околната среда.

Оказва се, че съвсем малка промяна в ежедневните навици на домакинствата може да има реален и измерим ефект върху консумацията и върху сметките за ток.

 • Намалете отоплението си с 1°С – това може да намали сметките Ви с до 10%
 • Задайте правилна температура на термостата: между 18 и 21°С. Температура от 23°С е подходяща само, ако има възрастни или малки деца в дома
 • Избягвайте поставянето на завеси, мебели и други, големи по размер вещи, пред отоплителните тела. Монтирайте рафтове над радиаторите и сложете фолио зад тях
 • Пуснете завесите по здрач през зимата, за да предотвратите загубата на топлина през прозорците
 • Проветрявайте помещенията редовно, но за кратко и с широко отворени прозорци и врати.
 • Използвайте таймер за отопление, който да включва „топлото“, когато Ви е необходимо
 • Ако използвате климатици, тези от енергиен клас А/А са оптимален вариант. Съобразете мощността на климатика с големината на помещението, което ще отоплявате. Прозорците могат да бъдат едно от най-привлекателните места в дома ни. Те осигуряват гледка, дневна светлина, вентилация и слънчева топлина от слънцето през зимата. За съжаление, през тях също се губи топлина. В общия случай прозорците са причина за 10%-20% от сметката за отопление през зимата.
 • Добрата изолация на дома и запечатването на дребните пролуки в стените, изпускащи въздух, са най-бързите и най-рентабилни начини да намалим загубата на енергия и да спестим пари. Преди да сложим изолацията, трябва да сме сигурни, че въздушните течове са запечатани, тъй като изолационните материали не блокират течове.
 • Изолирайте дома си. Така по-лесно ще го топлите, а сметките Ви за ток ще са по-ниски
 • Вече има голям избор от изолации – външни, вътрешни, направени от различни материали. Когато избирате, не обръщайте внимание само на цената им, но и на техническите им характеристики.
 • Заменете обикновената дограма с ПВЦ или алуминиева. Така прозорците прилепват плътно към рамките и спират загубата на топлина.
 • Когато избирате стъклопакет, обърнете съм към специалисти, които ще Ви дадат най-точен съвет за ефективността на различните видове.

 

***

 

Голяма част от използваните в домакинствата уреди са значителен консуматор на електроенергия. Готварските печки, хладилниците, фризерите, пералните и сушилните използват над 17% от месечното потребление на електроенергия в едно домакинство.

Готвенето използва много енергия, защото фурната, грилът и котлоните работят при много високи температури. Затова избирайте енергийно спестяващи уреди с висок клас на ефективност /А или А+/. Използването им може да намали значително сметките за ток.

Няколко лесни за прилагане мерки за енергийна ефективност биха могли да спестят до 20% от разхода за енергия при приготвяне на храна.

 • Ако използвате електрически котлони, уверете се, че базите на готварските Ви съдове са плоски и в контакт с пръстените на котлоните.
 • Използвайте размер на съда за готвене, отговарящ на размера на котлона. Ако виждате ръба на работещ котлон или пламъците от газов котлон около тенджерата или тигана, това значи, че хабите енергия. Използването на капак пести енергия.
 • Използвайте тенджера под налягане или бавен котлон. Те са много ефективни и използването им струва по-малко.
 • Електрически чайници, тостери и микровълнови печки са по-ефективни, тъй като топлината се използва само за загряване на храната и не се губи за отопление на тиган, скара или въздуха в стаята. Топлете вода в електрическа кана, а не в тенджера или чайник. Не препълвайте тенджерите или чайниците – затоплянето на излишно количество вода хаби енергия.
 • Използвайте микровълнова печка, но не я оставяйте в режим на готовност. Микровълновите печки използват 90% по-малко енергия отколкото традиционните готварски печки.
 • Ако имате малка фурна я използвайте за малки продукти вместо основната фурна. Поставете фурната на необходимата температура, а не на най-високата възможна. Използването на фурна на висока степен не я загрява по-бързо. Задайте температурата, от която се нуждаете. Избягвайте отваряне на вратата на фурната, когато е в употреба и подменяйте увредените й уплътнения. Използвайте вентилатора на фурната си, докато готвите, защото той намалява с 20% енергийния й разход.
 • Не слагайте готварската си печка в близост до хладилника или фризера, тъй като това ще увеличи разхода им на енергия.