Как да пестим електроенергия?

Консумирайте ефективно!

Енергийната ефективност е тема, която все повече излиза на преден план в обществените дискусии. С течение на времето темата стана все по-разпознаваема и се формираха различни гледни точки по въпроса. Повдигнатият обществен дебат предизвика и култивирането на нови идеи и подходи за по-ефективно енергоспестяване. Неадекватната и прекалена употреба на понятията “био”, “еко” и “енергийно ефективно” обезстойности част от смисъла им. Ето защо, ЧЕЗ България застава зад твърдението, че енергоспестяването има смисъл единствено ако е отражение на вашия информиран избор.

Замислете се - когато употребявате напразно електроенергия, всъщност влияете върху промените в климата. Те включват земетресения, суши, наводнения, пожари, бури. От своя страна подобни катаклизми оказват влияние върху цялостния екологичен баланс на Земята. В свое изследване университетът в Оксфорд предупреждава, че хуманитарната система няма да издържи дълго на подобни натоварвания. Когато използваме електроенергията разумно, всъщност помагаме и за устойчивото отношение към природата, а и спестяваме пари от сметките си за електроенергия. Нещата са свързани и в сила е правилото “Мисли глобално, действай локално”.  

СЪВЕТИ ЗА РАЗУМНО И ОТГОВОРНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА

Лесните за прилагане правила могат да спестят до 15% от сметката за електроенергия, показват данните от съвместно проучване на ЧЕЗ и Софийска енергийна агенция СОФЕНА.

Отопление и топла вода

Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус, може да понижи сметката за ток с 10%Намалете вашата сметка за подгряване на вода до 10%, като понижите температурата на нагревателя от 60°C на 55°C.

Използвайте таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа – положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%.

Готвене

Използвайте остатъчната топлина на фурната. Ако изключвате фурната 10 мин. преди края на времето за печене, ще спестите до 20% от сумата, която заплащате за електроенергия за нейната работа.

Гответе с капак и използвайте в максимална степен тенджери под налягане – така можете да постигнете икономия на електроенергия до 20%.

Върху котлоните на готварската електрическа печка поставяйте съдове с дебело и равно дъно – неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия.

 Охлаждане

Поддържайте чиста решетката на гърба на хладилника, за да осигурите ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.

Размразявайте хладилника си колкото може по-често, защото образуваният лед в него повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).

Пране, миене, сушене

Използвайте пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура. Tака ще спестите енергията, необходима за загряване на водата.

Развлечение (телевизор, компютър, малки електроуреди)

Можете да намалите сметките за електричество до 5%, ако изключвате уредите от контакта, когато не ги използвате. Старите уреди консумират по време на постоянната готовност за работа годишно около 150 kWh електроенергия.

Приблизителна консумация на най-често използваните електроуреди в домакинствата


Забележка: Индивидуалната консумация на всяко домакинство зависи от вида, мощността, честотата и начина на използване на електроуредите. Представените данни са с илюстративна цел и не са статистически осреднени.

Области на  потребление А Б В Г
Уред Мощност Средно месечна използваемост Консумирана електроенергия за един месец (Г=Б*В/1000)
(Вт) часове/ цикли (кВтч)
Охлаждане  Хладилник с фризер    (180/90 л.), клас А 22 720 16
Общо       16
Пране, миене, гладене, чистене Миялна машина (8 сервиза, клас А, за 1 цикъл на 60 градуса) * 4 цикъла на седмица 755 16 12
Перална машина (клас А, за 1 цикъл на 60 градуса) * 4 цикъла на седмица 950 16 15
Ютия * 3 часа на седмица 1800 12 22
Прахосмукачка * 1,5 час на седмица 1200 6 7
Общо       56
Готвене Готварска фурна * 1 час на ден 2000 30 60
Котлон по * 1 час на ден 900 30 27
Абсорбатор * 1 час на ден 170 30 5
Общо       92
Забавление Телевизор (LCD) * 5 часа на ден 250 150 38
Лаптоп * 2 часа на ден 100 60 6
Компютър с LCD  монитор * 2 часа на ден 280 60 17
Общо       60
Осветление Крушки с нажежаема жичка (8 крушки * 60 Вт) * 2 часа дневно 480 60 29
Общо       29
Затопляне на вода Електрически бойлер * 2 часа на ден 3000 60 180
Общо       180
Отопление Електрическа печка за отопление/ радиатор * 5 часа на ден  2000 150 300
Общо 300
Общо консумация на електроуреди (кВч) на месец 733

 

Енергиен спестовник

Съвети за разумно и отговорно използване на електроенергията

 

Детски енергиен спестовник

Забавни съвети и игри за разумното използване на електроенергията