Още две изрисувани електрически табла на ЧЕЗ красят центъра на София

Целта на проекта е да придаде по-артистичен, естетичен и уютен вид на градската среда

Две нови изрисувани табла, собственост на ЧЕЗ Разпределение, красят отскоро центъра на столицата. Рисунките по таблата са дело на художничката Анелия Александрова-Ая. Живописните композиции „Приятели" и „Полет" са по проекта „Пътепис на анималистичното изкуство", който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Творчески инициативи" на Национален фонд „Култура", в партньорство с „ЧЕЗ Разпределение България" АД и Столичен инспекторат.

Изрисуването на таблата е част от кампанията на ЧЕЗ „Цветни улици, която стартира през 2012 г. Досега са изрисувани стотици улични електроразпределителни табла в различни градове на Западна България - София, Благоевград, Враца, Монтана, Видин, Перник. Множество талантливи художници се включиха в инициативата, превръщайки градските алеи в художествени галерии.

Целта на проекта е да придаде по-артистичен, естетичен и уютен вид на градската среда, като в същото време съдейства за възпитаването на отговорно отношение към елементите ѝ и насърчи хората да пазят и допълнително да развиват градското пространство.

„В условия на пандемия и епидемиологични мерки проектът развива идеята за галерия на открито. Той предоставя възможност на хората ежедневно да се докосват до изкуството. Анималистичното улично изкуство представя едно пътуване из животинския свят в неговото многообразие и символика", разказва Ая.

публикувано
Март 2021