ЧЕЗ Разпределение установи рекордна кражба на ток в Плевен

Ползваната незаконно електроенергия е достатъчна за 1000 домакинства месечно

 

При извършване на проверки за кражби на електроенергия в Плевен, ЧЕЗ Разпределение установи

незаконно ползване на електроенергия в промишлени количества. Проверката беше проведена на 25 септември.  Eкип на дружеството откри незаконно прекъсната електропроводна линия средно напрежение и присъединен трансформаторен пост, скрит в едно от халетата на проверявания обект. Проверката е направена съвместно с представители на МВР, които са извършили процесуално-следствени действия на място.

По информация от присъстващи, обектът се използва за производство и пакетиране на готова продукция. За разкриване на нарушението дружеството включи  екипи, специализирани в разкриване на кражби, експлоатационни  групи и мобилна лаборатория.  

По предварителни изчисления на ЧЕЗ Разпределение загубите са в размер на 200 000  киловатчаса месечно.  Количеството електроенергия е достатъчно за захранването  на 1000 средностатистически домакинства. Това е една от най-мащабните кражби от един обект, установявани от дружеството.

ЧЕЗ Разпределение използва комплекс от високоефективни методи за установяване на кражби на електроенергия, в резултат на което, при проверка, се постига пълна разкриваемост на незаконното потребление на ток.  Въведените наскоро специални стикери върху електромерите, работата с рефлектометри, които дават информация за директни присъединявани под земята, отчитането по райони чрез балансови електромери, лабораторните коли и др. са предпоставка за   успеваемост   на акциите за разкриване на кражбите.

С настъпване на есенно-зимния сезон  и увеличаването на консумацията на електроенергия проверките  ще зачестят.