Енергиен спестовник

Съвети за разумно и отговорно използване на електроенергията

Традиционно през зимата потреблението на електроенергия в домакинствата се повишава. Консумацията през студените месеци при някои клиенти нараства с до 70% спрямо тази през лятото, съответно сметките ни за електроенергия също се увеличават. Съвсем малка промяна в ежедневните навици на домакинствата може да има реален и измерим ефект върху консумацията и върху сметките за ток.

Загряването на вода е вторият, най-голям енергиен разход в дома ни. Бойлерът обикновено е „виновник“ за около 23% от сметката която плащаме.

Има няколко лесни начина да спестим пари за отопление на вода: да не загряваме водата до много високи градуси, да внимаваме как оставяме крановете на мивката или периодично да източваме бойлера.

 • Поставете термостата на Вашия бойлер на 60-65°С.
 • Изолирайте първите 2 метра от тръбите на горещата и студената вода, свързани с бойлера.
 • Инсталирайте топлинни клапи на тръбите за топла и студена вода, за да предотвратите загубата на топлина. Повечето нови бойлери са с вградени топлинни клапи.
 • Източвайте резервоара за вода на всеки 3 месеца, за да премахнете седименти, които пречат на преноса на топлина и намаляват ефективността на Вашия бойлер.
 • Използвайте душ вместо вана.
 • Инсталирайте кран и душ глава, смесващи водата с въздух. Така потреблението Ви на топла вода ще намалее рязко.
 • Ремонтирайте повредени кранове своевременно. През тях се губи много вода за кратък период от време.
 • Поставете лоста на кранчето на кухненската мивка в студена позиция. Когато се използват малки количества вода, поставянето на лоста в горещата позиция черпи топла вода, въпреки че тя никога може да не достигне кранчето.
 • Изолирайте резервоарите за съхранение на гореща вода, но бъдете внимателни да не покриете термостата.

Интересни факти и съвети за разумно и отговорно използване на електроенергията можете да намерите и на фейсбук-профила на „ЧЕЗ Електро България“ АД – @cezelectrobg.

 

 

През зимата сме склонни да използваме повече електроенергия, основно за отопление на домовете ни. Близо 59% от сметката ни за електроенергия на месец през зимния период плащаме за отопление на дома.

Консумацията през студените месеци при някои клиенти нараства с до 70% спрямо тази през лятото, съответно сметките ни за електроенергия също се увеличават. Причина е сравнително високият дял на използването на електричество за отопление в България – около 40% от консумираната електроенергия. За сравнение – в Европейския съюз този дял е значително по-нисък – едва 24%.

Невероятно е, но е факт: ако направим жилището си енергийно ефективно, можем да спестим от 70 до 90% от парите, които даваме за „топло“. Пак с толкова ще намалим и вредните емисии в околната среда.

Оказва се, че съвсем малка промяна в ежедневните навици на домакинствата може да има реален и измерим ефект върху консумацията и върху сметките за ток.

 • Намалете отоплението си с 1°С – това може да намали сметките Ви с до 10%
 • Задайте правилна температура на термостата: между 18 и 21°С. Температура от 23°С е подходяща само, ако има възрастни или малки деца в дома
 • Избягвайте поставянето на завеси, мебели и други, големи по размер вещи, пред отоплителните тела. Монтирайте рафтове над радиаторите и сложете фолио зад тях
 • Пуснете завесите по здрач през зимата, за да предотвратите загубата на топлина през прозорците
 • Проветрявайте помещенията редовно, но за кратко и с широко отворени прозорци и врати.
 • Използвайте таймер за отопление, който да включва „топлото“, когато Ви е необходимо
 • Ако използвате климатици, тези от енергиен клас А/А са оптимален вариант. Съобразете мощността на климатика с големината на помещението, което ще отоплявате. Прозорците могат да бъдат едно от най-привлекателните места в дома ни. Те осигуряват гледка, дневна светлина, вентилация и слънчева топлина от слънцето през зимата. За съжаление, през тях също се губи топлина. В общия случай прозорците са причина за 10%-20% от сметката за отопление през зимата.
 • Добрата изолация на дома и запечатването на дребните пролуки в стените, изпускащи въздух, са най-бързите и най-рентабилни начини да намалим загубата на енергия и да спестим пари. Преди да сложим изолацията, трябва да сме сигурни, че въздушните течове са запечатани, тъй като изолационните материали не блокират течове.
 • Изолирайте дома си. Така по-лесно ще го топлите, а сметките Ви за ток ще са по-ниски
 • Вече има голям избор от изолации – външни, вътрешни, направени от различни материали. Когато избирате, не обръщайте внимание само на цената им, но и на техническите им характеристики.
 • Заменете обикновената дограма с ПВЦ или алуминиева. Така прозорците прилепват плътно към рамките и спират загубата на топлина.
 • Когато избирате стъклопакет, обърнете съм към специалисти, които ще Ви дадат най-точен съвет за ефективността на различните видове.

 

***

 

Голяма част от използваните в домакинствата уреди са значителен консуматор на електроенергия. Готварските печки, хладилниците, фризерите, пералните и сушилните използват над 17% от месечното потребление на електроенергия в едно домакинство.

Готвенето използва много енергия, защото фурната, грилът и котлоните работят при много високи температури. Затова избирайте енергийно спестяващи уреди с висок клас на ефективност /А или А+/. Използването им може да намали значително сметките за ток.

Няколко лесни за прилагане мерки за енергийна ефективност биха могли да спестят до 20% от разхода за енергия при приготвяне на храна.

 • Ако използвате електрически котлони, уверете се, че базите на готварските Ви съдове са плоски и в контакт с пръстените на котлоните.
 • Използвайте размер на съда за готвене, отговарящ на размера на котлона. Ако виждате ръба на работещ котлон или пламъците от газов котлон около тенджерата или тигана, това значи, че хабите енергия. Използването на капак пести енергия.
 • Използвайте тенджера под налягане или бавен котлон. Те са много ефективни и използването им струва по-малко.
 • Електрически чайници, тостери и микровълнови печки са по-ефективни, тъй като топлината се използва само за загряване на храната и не се губи за отопление на тиган, скара или въздуха в стаята. Топлете вода в електрическа кана, а не в тенджера или чайник. Не препълвайте тенджерите или чайниците – затоплянето на излишно количество вода хаби енергия.
 • Използвайте микровълнова печка, но не я оставяйте в режим на готовност. Микровълновите печки използват 90% по-малко енергия отколкото традиционните готварски печки.
 • Ако имате малка фурна я използвайте за малки продукти вместо основната фурна. Поставете фурната на необходимата температура, а не на най-високата възможна. Използването на фурна на висока степен не я загрява по-бързо. Задайте температурата, от която се нуждаете. Избягвайте отваряне на вратата на фурната, когато е в употреба и подменяйте увредените й уплътнения. Използвайте вентилатора на фурната си, докато готвите, защото той намалява с 20% енергийния й разход.
 • Не слагайте готварската си печка в близост до хладилника или фризера, тъй като това ще увеличи разхода им на енергия.