Ученици от Ловеч, Враца и Перник научиха как да използват електроенергията разумно

ЧЕЗ провежда образователна кампания за енергийна ефективност в 10 града в Западна България

Ученици от трети клас на Основно училище „Васил Левски“ в Ловеч, Начално училище "Св. Софроний Врачански" във Враца и Първо основно училище "Свети Иван Рилски" в Перник научиха повече за разумното използване на електроенергията по време на специални беседи със служители на ЧЕЗ България. Инициативата е част от образователната кампания за енергийната ефективност за деца, която дружеството започна в началото на февруари 2014 г. Кампанията се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и науката и обхваща градовете Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София, Перник, Кюстендил, Благоевград и Етрополе. Беседите се провеждат от специално обучени служители на ЧЕЗ България сред ученици от трети клас.

„Полезно и необходимо е децата да бъдат обучени в духа на разумното потребление на електроенергията. Така те разбират, че е важно да пазим природните ресурси, и същевременно как могат да допринесат за намаляване на сметките в домакинството“, каза Петър Докладал – Регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

По време на беседата децата научиха за какво се използва електроенергията, как стига до дома и училището им, както и какво означава разумно потребление. Всяко дете получи занимателна книжка „За децата и енергията“, която да разгледа вкъщи заедно с родителите си.

Образователната кампания е част от политиката на ЧЕЗ за насърчаване на енергийната ефективност. През декември 2013 г. ЧЕЗ започна онлайн играта за спестяване на електроенергия „Академия енергия“. Най-активните участници в нея се включват в лотарии и получават награди всяка седмица до началото на месец март. На корпоративния уебсайт www.cez.bg е разработена специализирана секция „Енергийна ефективност“, където всеки може да получи подробни насоки за възможностите за пестене на енергия. През миналата година бе издаден и наръчник „Енергиен спестовник“, който съдържа препоръки и практически решения за оптимизиране на енергийното потребление.

През последните години компанията реализира редица инициативи като информационни кампании, обучение на общински служители в устойчивото енергийно планиране в общините, подкрепа за обследването за енергийна ефективност на сгради на детски градини и училища. ЧЕЗ осигурява средства и за топлоизолиране, вътрешно осветление и енергийно ефективно оборудване на детски градини. Информация за всички тях може да бъде намерена на микросайта на ЧЕЗ „Инвестираме в България“ http://investiramevbulgaria.com/.

Беседа в Ловеч:

Беседа във Враца:

Беседа в Перник:

 

Пресцентър на ЧЕЗ България

е-mail: communications@cez.bg