Потреблението на електроенергия по Коледа в Западна България е намаляло с 4%

ЧЕЗ  призовава за отговорно и разумно потребление на електроенергия по празниците

Потреблението на електроенергия през празничните почивни дни от 22 до 26 декември 2013 г. е намаляло средно с 4% в сравнение със същия период на 2012 г. на територията в Западна България, която се обслужва от ЧЕЗ. През 22-26 декември 2013 г. средният товар е бил 1514 мегавата, докато за същия период преди година той е бил 1572 мегавата. Най-голям спад през почивните дни тази година е отчетен на 22 декември – с 8% спрямо същата дата през 2012 г., а най-малък - на 25 декември – с 1%.

„Причина за  по-ниските товари по мрежата на ЧЕЗ през Коледните празници са като цяло по-високите температури в края на декември 2013 г. отколкото през 2012 г. Влияние оказва и разумното и отговорно потребление от страна на клиентите. Това е най-устойчивият и ефективен начин за намаляване на консумацията и респективно на сметките за електроенергия, както и за избягване на опасни претоварвания по мрежата“, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

През 2013 г. ЧЕЗ започна кампания за разумно и отговорно потребление на електроенергия. Съвместно с експертите от софийската енергийна агенция "Софена" компанията подготви 10 съвета, които могат да намалят сметката на домакинствата за ток с до 15% през зимните месеци на 2013 г. В началото на декември стартира и онлайн играта „Академия Енергия“ за популяризиране на енергийната ефективност сред битовите клиенти. Полезна информация за начините за спестяване на електроенергия и за консумацията на основните електроуреди в домакинството е публикувана в подсекция „Енергийна ефективност” на www.cez.bg.

ЧЕЗ призовава за разумно и отговорно потребление на електроенергия и през предстоящите новогодишни празници.

 

Денонощна информационна линия на ЧЕЗ: 0700 10 010

e-mail: zaklienta@cez.bg