Потреблението на електроенергия в Западна България нарасна с 5% в началото на декември

Причина за повишението са ниските температури в началото на месеца

Ниските температури в началото на декември станаха причина за повишаване на потреблението на електроенергия в Западна България. Данните на ЧЕЗ показват, че за периода 02-08 декември, средният това на мрежата се е увеличил с 5,2% спрямо предходната седмица и е достигнал 1646 мегавата. Най-високо е било потреблението на 06 декември.

„Причина за нарастването на потреблението през студените дни е сравнително високият дял на използването на електричество за отопление в България – около 40%. Това е значително над средното ниво за ЕС от 24%. Разумното използване на електроенергията е най-устойчивият начин за спестяване на електричество и за намаляване на месечните сметки", каза Петър Докладал - Регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

С цел да бъде в услуга на своите клиенти, ЧЕЗ започна кампания за разумно и отговорно потребление на електроенергия. Съвместно с експертите от софийската енергийна агенция СОФЕНА компанията подготви 10 съвета, които могат да намалят сметкатана домакинствата за ток с до 15%. В началото на декември стартира и онлайн играта „Академия Енергия“ за популяризиране на енергийната ефективност сред битовите клиенти.

Полезна информация за начините за спестяване на електроенергия и за контролиране на средната консумацията на основните електроуреди в домакинството е публикувана в подсекция „Енергийна ефективност” на www.cez.bg. Клиентите имат достъп до калкулатор, който автоматично изчислява потреблението на всеки един от електроуредите в домакинството в зависимост от неговите параметри като мощност, клас енергийна ефективност, обем и др. Освен това подсекцията предлага и калкулатор за текущо проследяване на сметката за електроенергия.

Денонощна информационна линия на ЧЕЗ: 0700 10 010

e-mail: zaklienta@cez.bg