ЧЕЗ засилва проверките за кражби на електроенергия

Компанията призовава за нетърпимост към прояви, които ощетяват редовните клиенти и цялото общество

Служители на ЧЕЗ и МВР проведоха съвместни проверки на битови и стопански клиенти по разкриването на кражби на електроенергия в различни населени места в Западна България. Специалистите от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД провериха трафопостове, електромери, часовникови превключватели и други възможности за свързване към разпределителната мрежа. Проверките ще продължат и през следващите седмици.

„С настъпването на зимния сезон потреблението на ток нараства, както и опитите за нерегламентирана консумация. Съдействаме активно на МВР и Специализираната прокуратура в борбата срещу тези престъпни действия, които накърняват обществения интерес. Необходимо е да се създаде остра обществена нетърпимост към тази нелегална практика“, каза Петър Докладал - Регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Кражбите на електроенергия намаляват качеството на електрозахранването и влошават експлоатационните характеристики на електрическата мрежа. Това излага на опасност сигурността на доставките, причинява неудобства на домакинства и фирми и в някои случаи дори може да застраши живота на гражданите.

От началото на 2013 г. в ЧЕЗ са постъпили над 12 хиляди сигнала за нерегламентирана консумация на електроенергия. Извършени са над 45 хиляди проверки. Най-често констатираното нарушение е манипулирани електромери.

ЧЕЗ отчита около 17,5 милиона киловатчаса нерегламентирана консумация на електроенергия за периода януари-ноември 2013 г.  По съставените констативни протоколи тези загуби се равняват на приблизително 3,5 милиона лева. Реалните щети обаче може да са двойно по-големи, тъй като при установяване на нарушение компанията може да изиска плащане максимум 3 месеца назад, въпреки че злоупотребите може да са продължавали с години.

ЧЕЗ напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали при съмнения за кражби на електроенергия, на имейл адрес ntz@cez.bg, в Центровете за обслужване на клиенти, както и на денонощната информационна линия 0700 10 010 на цената на един градски разговор от цялата страна.

Денонощна информационна линия на ЧЕЗ: 0700 10 010

e-mail: zaklienta@cez.bg