ЧЕЗ подобрява сигурността на електрозахранването на 16 столични квартала

Компанията инвестира 850 хиляди лева в подмяна на увредени при кражба кабели в подстанция „Пионер“

"ЧЕЗ Разпределение България” АД завърши инвестиционен проект на стойност 850 хиляди лева за подмяна на 50 километра увредени при кражби кабели от подстанция "Пионер" в столицата. Проектът ще подобри електрозахранването на близо 25 хиляди клиенти, сред които са сградите на ДАНС, Правителствена болница, „Токуда“, както и част от мрежата на градския транспорт.

Проектът стартира през август тази година. При реализацията му бе създадена необходимата организация за режим на работа в съкратени срокове с цел да се ограничат до минимум евентуални неудобства за клиентите. Чрез инвестицията се подобрява електрозахранването на  жилищните квартали "Лозенец", "Южен парк", "Иван Вазов", "Стрелбище", "Борово", "Гоце Делчев", "Манастирски ливади – запад" и "Манастирски ливади – изток", "Витоша", "Драгалевци", "Хладилника", "Бъкстон", "Кръстова вада", "Мирчо Драганов", както и вилните зони "Симеоново", "Драгалевци" и "Киноцентър".

„Кражбите на съоръжения са сериозен проблем не само за ЧЕЗ, но и за нашите потребители. Те водят до намаляване на качеството и сигурността на електрозахранването и по този начин ощетяват редовните ни клиенти. Затова, за пореден път, призовавам за нетърпимост към кражбите, тъй като те вредят на цялото общество“, каза Стефан Апостолов - Изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

През юли и август ЧЕЗ Разпределение България инвестира над 1 милион лева за покриване на щетите от посегателствата над електроенергийни съоръжения в София. В началото на август  компанията подмени увредени кабели с дължина 32 километра от подстанция „Студентски град“. С този проект беше повишена сигурността на електрозахранването на 19 000 клиенти в района.

Общо, от стъпването на компанията на българския пазар преди осем години до този момент, ЧЕЗ е инвестирала 360 милиона лева в електроразпределителната инфраструктура на София. До края на настоящата година предстои да бъдат вложени още над 40 милиона лева.

Денонощна информационна линия на ЧЕЗ: 0700 10 010

e-mail: zaklienta@cez.bg