ЧЕЗ успешно извърши тестове на новото оборудване в подстанция "Средец"

Премина периодът на очаквани смущения в електрозахранването

"ЧЕЗ Разпределение България" АД извърши успешно тестовете на новата уредба 110 киловолта, която бе монтирана в столичната подстанция „Средец“. Новата уредба е доставена от Германия. Монтажът и  изпитателните работи се извършиха с участието на експерти от завода - производител. Предстоят довършителни дейности в подстанцията и подготвителни работи за присъединяване на новата кабелна линия 110 киловолта от подстанция „Хиподрума“. Периодът на очаквани смущения в електрозахранването на клиентите приключи.

„С извършените тестове бе завършен първият етап на един от най-важните проекти в инфраструктурата на София за последните 30 години. Инвестицията ще повиши значително качеството на снабдяване в двумилионна София и ще осигури електрозахранване, каквото отговаря на изискванията на една модерна европейска столица. Благодаря на  колегите, създали необходимата организация, за да  се ограничат до минимум неудобствата за нашите клиенти. Поздравявам ги за техния професионализъм и всеотдайност”, каза Стефан Апостолов - Изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

Към момента дейностите по проекта протичат безаварийно и по план. Компанията работи в пълна координация и съгласуване със Столична община и компетентните органи и институции и извършва редовни проверки и огледи на местата, където се извършват ремонтните дейности.

Проектът е на стойност 8 милиона лева и е част от дългосрочния план на ЧЕЗ за модернизация на критичната електроенергийна инфраструктура на София. Предстои да завърши модернизацията и на подстанция „Хиподрума“, след което двете подстанции ще бъдат свързани посредством новата, суха, кабелна електропроводна линия 110 киловолта „Гешов“. Тя ще бъде с дължина на трасето около 3 километра и ще осигури трети източник на електрозахранване за два от диагоналите на София.

В столицата „ЧЕЗ Разпределение България“ АД има 23 подстанции и 30 километра110 киловолтови кабелни линии, които формират четири диагонала. Съоръженията са проектирани и въвеждани в експлоатация през 70-те и 80-те години на миналия век. За тяхното обновяване и модернизация е необходимо да бъдат инвестирани 130 милиона лева  в продължение на 10 години.

 

Денонощна информационна линия на ЧЕЗ: 0700 10 010

e-mail: zaklienta@cez.bg