ЧЕЗ извършва монтажа на новото оборудване в подстанция "Средец"

Компанията стриктно се придържа към графика за реконструкция на подстанцията

ЧЕЗ Разпределение България се придържа стриктно към предварително заложения график за изграждането на нова, суха, кабелна електропроводна линия 110 киловолта от подстанция „Хиподрума“ до подстанция „Средец“ в София и частична реконструкция на двете подстанции. Строително-монтажните дейности протичат безаварийно и по план.

„Създали сме оптимална организация на работата, за да можем да приключим строително-монтажните дейности в предвидените срокове. Екипите ни са разпределени на смени, всеки от нас е приел задълженията си по обекта не просто като служебен, но и като важен обществен ангажимент. За нас, като компания и като жители на града, е важно да допринесем за това София да се превърне в модерна европейска столица“, каза Стефан Апостолов, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

Реализацията на обекта започна на 19 август, тази година. До момента е извършен демонтаж на електроенергийните съоръжения от полето на съществуваща кабелна линия 110 киловолта „Тотлебен“ между двете подстанции. Демонтирано е старото оборудване в подстанция „Средец“ и в момента се извършва монтажът на новата уредба 110 киловолта. Очаква се реконструкцията на подстанцията да приключи до края на месеца.

Предвид сложността и мащаба на проекта, по време на ремонтните дейности са възможни временни смущения на електрозахранването в районите „Красна поляна“, „Триадица“, „Средец“, „Лозенец“, „Витоша“, „Илинден“, „Възраждане“, „Сердика” и „Красно село”.

Проектът, който е на стойност близо 8 милиона лева, е част от дългосрочен план за изграждане на нова схема на електрозахранването в столицата. С реализацията му ще се повишат сигурността и качеството на доставките на енергия за клиентите на ЧЕЗ.

През тази година компанията планира да инвестира над 60 милиона лева в рехабилитация, поддържане и обновяване на електроразпределителната мрежа в София. Оценка на компанията, направена през 2011 г., показа, че за цялостното обновяване на електроенергийната инфраструктура високо напрежение на столицата, така че тя да отговаря на изискванията на един модерен 2-милионен град, ще бъдат необходими инвестиции в обем на 130 милиона лева.

Денонощна информационна линия на ЧЕЗ: 0700 10 010

e-mail: zaklienta@cez.bg