Кражба на трансформаторно масло остави клиенти на ЧЕЗ без ток

Дружеството настоява за по-строги мерки и обществена нетърпимост срещу този вид престъпления

300 литра трансформаторно масло бе източено от работещ трансформатор в столичния квартал „Люлин”. Посегателството бе извършено в светлата част на денонощието на 20 юни. Кражбата остави без електрозахранване 189 клиенти на компанията в продължение на 4 часа. На мястото на престъплението бяха повикани органите на реда и бяха открити трийсет пълни 10 литрови туби, малко преди да бъдат изнесени.

„Маслото осигурява изолацията на трансформатора. Когато се източи, той аварира и трябва да се подмени. Това ощетява не само компанията, но и клиентите ни. При други обстоятелства тези извънредни инвестиции биха могли да се използват за подобряване на услугите.”, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България.

От началото на годината до момента са източени 24 262 литра масло от трансформатори на ЧЕЗ в Западна България. Причинените преки щети от тези злоупотреби възлизат на 145 хил. лева, а индиректните разходи в резултат на повреждането на съоръженията са в обем над 2,1 млн. лева.

ЧЕЗ призовава за по-строг контрол чрез законодателни мерки и по-голяма обществена нетърпимост към този вид престъпления.  Компанията напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес zaklienta@cez.bg,  в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010 на цената на един градски разговор от цялата страна.

PR