ЧЕЗ удължи двойно срока за безлихвено плащане на сметки

За улеснение битовите клиенти получиха 10 допълнителни дни

От 10 на 20 дни бе удължен периодът за редовно, безлихвено плащане на сметките за битовите клиенти на ЧЕЗ. Компанията предложи удължения срок на безлихвено плащане като част от пакет от мерки, с които да стимулира редовните си клиенти и да им помогне да изплащат задълженията си за електроенергия навреме.

„Това, което научихме през последните два месеца е, че трябва да слушаме по-внимателно какво ни казват хората и да сме по-диалогични и ориентирани към решаване на техните проблеми. С удължения срок за безлихвено плащане на сметки за електроенергия и пакетът от мерки и поощрения, които подготвяме, се надяваме да подпомогнем домакинствата в тази ситуация на силно свити семейни бюджети и финансови затруднения”, каза Петър Докладал -  Регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Като част от пакета мерки за облекчаване на битовите клиенти ЧЕЗ предложи възможност за разсрочване на плащането на сметките за срок от шест месеца и 10% първоначална вноска при сметки над 100 лв. За всички сметки до 100 лв. се предлага разсрочване на две равни вноски от по 50%. За периодите на договореното разсрочване не се пристъпва към спиране на електроподаването.

Денонощна информационна линия на ЧЕЗ: 0700 10 010

e-mail: zaklienta@cez.bg