ЧЕЗ придава артистичен облик на столичната улица "Граф Игнатиев"

Художници ще изрисуват 50 електрически табла в центъра на София в съвместна инициатива с Галерията за модерно изкуство

"ЧЕЗ България" започва изпълнението на проект за изрисуване на 50 електрически ревизионни табла  по  столичната улица „Граф Игнатиев” и други централни улици. В него ще се включат художници и стрийт арт артисти, избрани от ЧЕЗ след конкурс, който събра над 120 идейни концепции. 

Артистичната акция, в която компанията инвестира, се осъществява с подкрепата на  Галерията за модерно изкуство и с подкрепата на Столична община.

Сред авторите, които ще пресъздадат своите творчески проекти сред градския пейзаж, са Калоян Илиев - Кокимото (финалист в конкурса MOST), Нора Ампова, Елена Ангелова, Ралица Олева, Деница Русева, Мариян Дянков, Руслана Кожухарова, Студио Four Plus и други.

Спонтанни живи арт пърформанси ще радват столичани през следващите две седмици, променяйки  по един артистичен и цветен начин облика на емблематичната градска артерия – ул. "Граф Игнатиев". Акцията ще обхване участъка от пл. "Славейков" до кръстовището на бул. "Евлоги Георгиев".

„Облагородяването и разкрасяването на средата, в която живеем, е изключително важно. Изрисуването на таблата е своеобразен призив на ЧЕЗ за по-отговорно отношение към елементите от градската среда. Вярвам, че ще продължим да допринасяме за това София да стане по-красив и артистичен град”, каза Петър Докладал - Регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

„Проектът на ЧЕЗ е още една стъпка към превръщането на София в по-уютна и одухотворена европейска столица“, заяви Деница Атанасова - Гергова - Президент на Галерията за модерно изкуство. „Като продължение на тази интересна инициатива решихме, заедно с нашите партньори от ЧЕЗ, да осъществим съвместна изложба в Галерията, която ще представи всички изрисувани табла и техните автори, а най-добрите идеи дори ще бъдат претворени на платно в по-голям мащаб“, допълни тя.

Кампанията е част от проекта на ЧЕЗ „Инвестираме в България” и цели да придаде по-артистичен и естетичен вид на столицата. Досега в рамките на проекта бяха реновирани и преобразени таблата по столичните улици ''Г. С. Раковски'', ''Витошка'', ''Мария Луиза'' и други.

ЧЕЗ започна проекта си „Инвестираме в България“ през 2010 г. с цел да подпомогне развитието на важни сфери от социалния живот. Съществена част от този проект е да подобри средата на живот в градовете, като ги направи по-атрактивни, модерни и уютни.

Проекти, чиято реализация започва днес по ул. "Граф Игнатиев" в София:

Проект на Нора Ампова

Проект на Ралица Олева

Проект на Деница Русева

 

 

Денонощна информационна линия на ЧЕЗ: 0700 10 010

e-mail: zaklienta@cez.bg