ЧЕЗ инвестира 2,7 млн. лева в подмяна на увредени при кражба кабели в София

Компанията ще положи общо 168 хил. метра нови кабели, които са с алуминиев вместо с меден екран

ЧЕЗ инвестира общо 2,7 млн. лева в три мащабни проекта, свързани с подмяната на увредени при кражба кабели в подстанциите „Красно село“, „Връбница“ и „Боримечката“ в София. Инвестицията ще подобри електрозахранването на ключови обществени сгради, социални и здравни заведения и хиляди домакинства в кварталите „Гоце Делчев”, „Борово”, „Бели брези”, „Бъкстон”, западните и източните части на „Манастирски ливади”, „Обеля”, „Света Троица, „Разсадника”, както и части от столичните райони „Възраждане”, „Връбница” и „Нови Искър”.

Подмяната на кабелите се налага, тъй като старите са непоправимо увредени, вследствие системни престъпни посегателства. Новите 168 хил. метра кабели, които компанията ще положи, са с алуминиев вместо с меден екран и не представляват интерес за крадците.

„През миналия месец ЧЕЗ започна подмяната на близо 100 хил. метра кабели на стойност 1,8 млн. лева в подстанция „Красно село”. Ремонтните дейности вървят гладко и към момента вече са въведени в експлоатация 20 хил. метра нови кабели. Служителите на компанията работят и в почивните дни и има голяма вероятност проектът да приключи предсрочно, преди предвидените по план 6 месеца. След финализирането на ремонтните дейности, над 46 хил. клиенти на ЧЕЗ, захранвани от подстанция „Красно село“, ще се радват на по-качествено и сигурно електрозахранване” каза Божидар Гатев - Директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България.

В момента се извършват и ремонтните дейности по подмяната на 35 хил. метра кабели от подстанция „Връбница” на стойност 500 хил. лева. Едновременно с това се очаква до дни да завърши възстановяването на щетите от кражби и в подстанция „Боримечката”, където вече са подменени близо 27 хил. метра кабели на стойност 382 хил. лева.

„Освен преките щети от посегателства над съоръжения, компанията търпи загуби и вследствие на пoсегателства, които повреждат съоръженията и налагат подмяната им. При нормални обстоятелства тези средства щяха да бъдат вложени в реновиране и модернизация на електроразпределителната мрежа и подобряване на услугите за клиентите на компанията“, каза Петър Докладал - регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Благодарение на приетите законови промени в търговията с цветни метали, ЧЕЗ отчита 43% спад на щетите от увредени при посегателства съоръжения през 2011 г. в сравнение с 2010 г. на територията на Западна България, която компанията обслужва. Общият обем на инвестираните средства за покриване на щетите от кражби и посегателства над съоръжения на компанията намаля от 10 млн. лева през 2010 г. на 5,7 млн. лева миналата година.

Пресцентър на ЧЕЗ България

тел. 02/ 8958 369;

моб. 0884498636;

е-mail: communications@cez.bg