ЧЕЗ приоритетно работи за отстраняване на щетите от земетресението край Перник

Компанията ще инвестира над 560 хиляди лева за ремонт и изграждане на нови съоръжения

„Екипите на ЧЕЗ работят приоритетно, за да отстранят в максимално кратки срокове пораженията върху електроенергийните съоръжения от земетресението на 22 май. Те вземат превантивни мерки за гарантиране на електроподаването на клиентите ни и са в постоянна готовност да действат светкавично при евентуални аварии”, каза Божидар Гатев - Директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България.

От направените до момента огледи е установено, че от трусовете са пострадали 30 трафопоста и 10 стоманобетонни стълба. Осем от трафопостовете са непоправимо увредени и подлежат на задължително събаряне. Шест от тях се намират в Община Перник и по един в общините Брезник и Радомир. Те захранват близо хиляда клиенти на ЧЕЗ в Пернишка област. Останалите съоръжения ще бъдат ремонтирани.

Срокът за възстановяване на щетите не може да бъде определен с точност поради специфичността на всяко едно съоръжение.

Точната стойност на щетите от земетресението върху електроенергийните съоръжения ще бъде известна след окончателното приключване на възстановителните работи, но предварителните оценки показват, че за отстраняване на пораженията ще бъдат инвестирани най-малко 560 хиляди лева.

Специалисти на ЧЕЗ продължават обходите и огледите на засегнатите от трусовете съоръжения.

Сигнали за аварии и нарушено електрозахранване могат да бъдат подавани на денонощната информационна линия на ЧЕЗ 0700 10 010 на цената на един градски разговор.

Пресцентър на ЧЕЗ България

тел. 02/ 8958 369;

моб. 0884498636;

е-mail:communications@cez.bg