Възстановено е електрозахранването на 448 хил. абоната на ЧЕЗ

Екипите на компанията продължават работа по отстраняване на авариите в Северозападна България

Електрозахранването на 448 000 клиента е възстановено след денонощна работа на екипите на „ЧЕЗ Разпределение България” АД, в сътрудничество с населението и местната власт . В следствие на тежките климатични условия  проводниците по въздушните мрежи средно и ниско напрежение бяха обледени.  640 стълба бяха счупени или деформирани, 90 км проводници и 100 км рекордомани бяха скъсани, а  448 хил. потребители останаха без електрозахранване. В момента екипите работят за възстановяване на захранването на последните 1 600 абоната в най-трудно-достъпните райони на Северозападна България.

„450 екипа бяха мобилизирани. Дебелината на снега в много населени места беше около 1 м, а вследствие на навявания достигна до 2 м.  Нямаше проходимост до редица населени места, за да бъдат доставени техника и материали. Обходите по въздушните електропроводи бяха извършвани с моторни шейни и снегоходки. Материалите, стълбовете и всички необходими инструменти и съоръжения се пренасяха на ръце през преспите”, каза Петър Баран - Главен оперативен директор на ЧЕЗ за България. „Уверявам ви, че сме напълно съпричастни към несгодите на жителите на засегнатите населени места и няма да спрем да работим, докато не решим и последния проблем и не светне и последната къща в най-отдалечената махала”.

„ Това, което се случи през тези критични за всички нас дни, още веднъж доказа необходимостта от огромни инвестиции в мрежите и ние заставаме изцяло зад предложението на колегите от ЕВН, част от тези инвестиции да дойдат от средствата по европейските фондове за периода 2014 – 2020 г.”, допълни Баран.

По предварителна информация, вложените до този момент средства за материали и труд възлизат на най-малко половин милион лева.  

Пресцентър на ЧЕЗ България