ЧЕЗ Разпределение България възстанови електрозахранването в Ловешка област

Без електричество са само няколко труднодостъпни хижи и махали без постоянни жители на територията на Община Тетевен

Аварийните екипи на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД възстановиха електрозахранването на почти цялата територия на Ловешка област. Изключение остават няколко хижи и махали в община Тетевен без постоянни жители, до които екипите все още нямат достъп заради неразчистения сняг.  

Към 12:00 ч. на 12 януари (четвъртък) без захранване  в района са махала Делиевци, махалаБръшляница и махала Пеловото, в които няма постоянно живущи, резерват „Боатин“, Мандрата, хижа „Момина поляна“, хижа „Абаджиев“ и хижа „Елпром“. В отделни населени места все още има единични потребители без захранване поради счупени стълбове от въздушна мрежа ниско напрежение и паднали дървета.

„Ситуацията беше изключително сложна, особено на територията на Община Тетевен. Заради падналия сняг и неразчистените пътища имахме затруднения да достигнем една голяма част от местата, където имаше аварии. Все пак електрозахранването за нашите клиенти е вече почти напълно възстановено, благодарение на денонощната работа на аварийните екипи на ЧЕЗ. Създадена е организация в рамките на днешния ден (12 януари) за окончателно възстановяване на захранването на ниво 20 КV”,  каза Божидар Гатев - Директор „Експлоатация и поддържане на електроразпределителната мрежа”  в  ЧЕЗ Разпределение България.

Вследствие на силния снеговалеж и бурен вятър, през нощта на 6 срещу 7 януари, на територията на Ловешка област в общинитеУгърчин, Троян, Тетевен, Априлци, Ябланица и Луковит аварират голям брой електропроводи 20 КV. Заради обледяването на проводниците и паднали дървета на много места се стига до прекъсване на проводниците и деформиране на електрическите стълбове.

В 08:00 часа сутринта на 7 януари (събота) екипите на ЧЕЗ Разпределение България установяват, че 1 368 трафопоста са без захранване, от което са засегнати почти 97 000 души. На място са изпратени аварийни екипи, в които са включени 140 електромонтьори. В рамките на същия ден те успяват да възстановят захранването на 918 трафопоста, обслужващи близо 65 000 души. Отстраняването на авариите по някои електропроводи е възпрепятствано от неразчистените пътища. Работата на аварийните екипи продължава без прекъсване през следващите три дни и нощи и благодарение на усилията на служителите на ЧЕЗ Разпределение България до 20:00 ч. на 10 януари (вторник) поетапно е възстановено електрозахранването на още 31 500 души. 

Възстановяване на електрозахранването в населените места на територията на община Тетевен:

- с. Гложене – на 7 януари

- гр. Тетевен – на 7 януари, а на 8 януари кв. Полатен

- с. Рибарица – на 8 януари

- с. Голям Извор – на 8 януари

- с. Български извор – на 8 януари

- с. Васильово – възстановителните работи са започнали на 8 януари, но поради неизчистени пътища и затруднен достъп захранването е възстановено на 9 януари

- с. Градежница – Възстановителните работи са започнали на 8 януари, но поради неизчистени пътища и затруднен достъп захранването е възстановено на 9 януари

- с. Бабинци – на 9 януари

- Махали към гр. Тетевен – на 9 януари

- с. Глогово – на 9 януари е възстановено захранването на 5 трафопоста без един клон въздушна мрежа ниско напрежение, която е възстановена на 10 януари

- с. Малка Желязна – на 10 януари

- с. Галата – на 10 януари

- с.Черни Вит – на 11 януари

- с. Дивчовото – на 11 януари.

Пресцентър на ЧЕЗ България