Екипите на ЧЕЗ Разпределение и ЕСО реагираха бързо за възстановяване на захранването в София

Авария в подстанция на ТЕЦ "София" снощи остави за кратко без електричество кварталите в централната и северната част на столицата

 Благодарение на бързите действия на екипите на ЧЕЗ Разпределение и Енергийния системен оператор, електрозахранването в 10 от 14 столични квартала, засегнати от аварията в ТЕЦ "София" снощи (14 декември), бе възстановено в рамките на 11 минути. В останалите 4 квартала подаването на електроенергия бе възобновено за малко повече от два часа.

В резултат на пожар, избухнал  в 21:15 ч. снощи в трансформатор 110 кВ на ТЕЦ "София",  собственост на „Топлофикация София“ АД, без напрежение останаха 4 подстанции в столицата. Заради аварията бе нарушено електрозахранването на жителите на центра и кварталите „Надежда“ 1, 2 и 3, „Военна рампа“, „Свобода“, „Толстой“, „Илиенци“, „Требич“, „Кубратово“, „Световрачене“, „Бенковски“, „Нови Искър“, „Мировяне“,  „Мрамор“ и „Волуяк“.

Диспечерите на ЕСО и ЧЕЗ Разпределение възстановиха захранването в централната част на София 5 минути след аварията, а в кварталите от северната дъга „Илиенци“, „Требич“, „Кубратово“, „Световрачене“, „Бенковски“, „Нови Искър“, „Мировяне“,  „Мрамор“ и „Волуяк“ – 11 минути след прекъсването. В 23:35 ч бе възстановено електроснабдяването на потребителите от „Военна рампа“, а в 23:50 ч и на абонатите в „Надежда“, „Свобода“ и „Толстой“.

ЧЕЗ припомня, че клиентите могат да подават сигнали за аварии на денонощната информационна линия 0700 10 010 (на цената на един градски разговор).

 Пресцентър на ЧЕЗ България