Даниел Бенеш стана председател на Борда на директорите и генерален директор на ЧЕЗ Груп

Даниел Бенеш стана председател на Борда на директорите и генерален директор на ЧЕЗ Груп

Даниел Бенеш бе избран за председател на Борда на директорите и генерален директор на ЧЕЗ Груп. До момента той бе зам.- председател на Борда на директорите и изпълнителен директор на компанията. Бенеш замени досегашния председател на Борда и генерален директор Мартин Роман, който се оттегли вчера. Междувременно Роман бе избран за член и председател на Надзорния съвет на ЧЕЗ Груп.

В тази връзка Мартин Роман коментира: „ След почти 8 години от най-предизвикателната част от моята кариера реших да направя промяна и да се оттегля от поста генерален директор на ЧЕЗ. През тези 8 години ЧЕЗ се превърна в успешна международна  корпорация и внесе в държавната хазна 237 млрд. крони под формата на данъци и дивиденти, а стойността на държавния дял в дружеството достигна над 230 млрд. крони. Осем години е оптималният мандат за един директор на голяма корпорация и е логично да предам щафетата на моя наследник. Освен това преди 4 години, когато създадохме позицията „изпълнителен директор“ и решихме да възприемем традиционния за големите корпорации в Западна Европа модел, ние предвиждахме подобно естествено развитие. През това време Даниел Бенеш и неговият екип от директори на направления работиха толкова усилено и качествено, че днес той има опита и способностите, необходими за успешното управление на ЧЕЗ Груп. Очаквам с нетърпение бъдещето сътрудничество с Даниел Бенеш, който има значителен принос за досегашните отлични резултати на компанията. Благодарение на своите познания, мотивация и енергия той несъмнено ще бъде добър председател на Борда на директорите и генерален директор. Щастлив съм, че ще имам възможност и занапред да участвам в развитието на компанията в ролята си на председател на Надзорния съвет и ще мога да се посветя най-вече на бъдещото й стратегическо развитие“.

Новият генерален директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш каза: „Преди всичко бих искал да благодаря на Мартин Роман, че имах възможността да работя заедно с него за това да направим ЧЕЗ най-успешната европейска енергийна компания, която днес има по-добър рейтинг и по-висока пазарна капитализация от RWE и по-голяма печалба за първото полугодие на тази година отE.ON. Вярвам, че няма да предам доверието на собствениците и на Надзорния съвет и че ще успея да допринеса за по-нататъшното развитие на компанията като един проспериращ бизнес, който носи добри приходи на държавата и на останалите собственици и осигурява надеждни доставки на електроенергия и газ за милионите клиенти в Чехия и зад граница“.