ЧЕЗ приключи предсрочно проекта по подмяна на кабели от подстанция "Хиподрума"

Компанията възстанови сигурността на захранването за близо 22 хиляди домакинства в южните части на София

ЧЕЗ приключи предсрочно подмяната на 57 хил. метра увредени при кражби кабели 10 kV от подстанция „Хиподрума” в София. Въпреки сложността на проекта, екипите на компанията успяха да го завършат 5 дни преди крайния срок - 12 септември. Работата по обекта започна на 25 юли, а цялостното му изпълнение възлиза на 1 млн. лева.

С приключването на проекта компанията възстанови сигурността на захранването за 21,5 хил. домакинства от кварталите „Иван Вазов“, „Стрелбище“, „Борово“, „Белите Брези“, „Хиподрума“ и „Крива река“, както и за ключови обществени сгради, социални и здравни заведения.

За да възстанови в оптимално кратки срокове сигурността на електрозахранването за клиентите в района, в процеса на работа ЧЕЗ увеличи броя на служителите, ангажирани с реализацията на проекта, от 20 на 33 души. Създадена бе специална организация, при която четири аварийни екипа дежуряха денонощно в района.

„Работихме без почивка, за да успеем да възстановим сигурността за нашите клиенти. В случая едно престъпно посегателство, което е продължило близо година, нанасе щети за милиони левове. То доведе до намаляване сигурността на захранването в центъра на града, където е концентриран до голяма степен общественият и социален живот на столицата. Новите кабели, които се полагат, са с алуминиева вместо с медна изолация и не представляват интерес за крадците,” каза Божидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България.

Средствата за възстановяване на щетите от престъпления от подобен характер се отделят от одобрената инвестиционна програма на ЧЕЗ. Само от началото на 2011 г. до момента компанията е инвестирала 2  млн. лева за предотвратяване на последствията от кражби и посегателства на съоръжения. За последните три години и половина - от 2008 г. до момента, щетите са за над 22 млн. лева. При нормални обстоятелства тези средства биха могли да бъдат вложени в реновиране и модернизация на електроразпределителната мрежа и подобряване на услугите за клиентите.

Пресцентър на ЧЕЗ България