ЧЕЗ започва подмяната на увредени при кражба ключови кабели

Компанията предупреждава за възможни смущения на електрозахранването в южните части на София

ЧЕЗ предупреждава своите клиенти от столичните квартали „Иван Вазов“, „Стрелбище“, „Борово“, „Белите брези“, „Хиподрума“ и „Крива река“, че в периода между 19 и 25 юли ще бъдат извършени оперативни превключвания за прехвърляне на товара от подстанция „Хиподрума” към съседни подстанции.  Превключванията се налагат заради подмяната на увредени при кражба ключови кабели. В периода са възможни кратковременни смущения на електрозахранването.

„Става въпрос за огромни щети, нанасяни от организирана престъпна група в продължение на дълъг период от време, може би година. Заради това посегателство сигурността на електрозахранването в една трета от София ще бъде намалена през следващия месец. Осигурили сме допълнителни аварийни екипи, за да гарантираме спокойствието на нашите клиенти. Надяваме се сега, след като измененията в Закона за управление на отпадъците бяха приети, ситуацията да се промени. За да се случи това обаче, е нужен строг контрол върху спазването на установените регламенти и будно гражданско поведение”, каза Божидар Гатев, директор дирекция „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България.

От началото на 2011 г. щетите от кражби  и посегателства на енергийни съоръжения са на стойност над 2,1 млн. лева. От 2008 г. до 2010 г. средствата, вложени във възстановяване на пораженията от подобни престъпления, възлизат на близо 19 млн. лева. Парите за покриване на щетите се отделят от одобрената инвестиционна програма на ЧЕЗ на стойност 71 млн. лева средногодишно.

Пресцентър на ЧЕЗ България