ЧЕЗ инвестира 2,67 млн. лева в подмяната на ключов кабел в столицата

Компанията възстанови сигурността на захранването в седем столични квартала

ЧЕЗ инвестира 2,67 млн. лв. в подмяна на ключов кабел високо напрежение (110 kV) в близост до столичния булевард „Ситняково”. Подмяната се наложи поради увреждане на кабела при опит за кражба през 2010 г. Реновираният участък, който е с обща дължина 2 км ще възстанови сигурността на електрозахранването в район Център и в кварталите „Изток”, „Гео Милев”, „Подуяне”, „Сухата река”, „Слатина“ и „Хаджи Димитър“. Така ще бъде възстановена сигурността и надеждността на доставяната електроенергия за близо 200 000 граждани, както и за множество важни административни сгради, сред които и Министерски съвет.

След установяване на щетите от посегателството миналата година екипите на ЧЕЗ предприеха спешни мерки по възлагане на проектиране, доставка и подмяна на повредения кабел. Строително-ремонтните дейности приключиха в средата на март     2011 г., а на 25 май Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) издаде разрешение за ползване на строежа.

„Посегателствата над съоръженията пряко застрашават качеството и сигурността на захранването на клиентите ни. Инвестициите, които правим за възстановяване на щетите, биха могли да бъдат вложени в модернизиране на мрежата и подобряване на услугите за потребителите. Приветстваме приетите законодателни промени, свързани с изкупуването на цветни метали, и апелираме за строг контрол за спазването им с цел постигане на     реални резултати“, каза Петър Докладал.

От 2008 г. до момента ЧЕЗ е инвестирала близо 20 млн. лева за покриване на щетите от кражби и посегателства над съоръженията от енергийната инфраструктура на Западна България. Разходите по подмяна на увредени при посегателства кабели през 2010 г. са се увеличили със 183% в сравнение с  2009 г.

PR