Екип на ЧЕЗ помогна за спасяването на щъркел в столичния квартал „Филиповци”

Акцията бе проведена съвместно с представители на организацията „Зелени Балкани”

Екип на ЧЕЗ подпомогна акция по спасяване на щъркел в столичния квартал „Филиповци”. Щъркелът, който е мътел яйцата си в гнездо върху електрически стълб в района, не е можел да лети заради оплетен около крилете му найлон. Сигналът за бедстващата птица е подаден в ЧЕЗ едновременно от отдел „Биологично разнообразие и защитени територии“ към РИОСВ София и природозащитната организация „Зелени Балкани”.

За спасяването на щъркела екипът на ЧЕЗ изключи напрежението и предостави вишка за достигане на върха на съоръжението. Акцията по освобождаване на птицата бе проведена съвместно с представители на организацията „Зелени Балкани”.

„ЧЕЗ има традиции в реакцията на ситуации, които изискват бързи и важни решения. Компанията ни неведнъж е доказвала отговорното си отношение към природата, и по-специално към щъркелите. Ние ще продължим да полагаме усилия за адекватно разрешаване на всеки възникнал казус”, казаБожидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение.

Компанията от години провежда кампания за укрепването на щъркелови гнезда върху електрически стълбове с цел съхраняване живота на птиците. За последните четири години са инсталирани общо 547 метални платформи, за да се минимализира рискът от предизвикване на късо съединение в проводниците. Други над 800 гнезда се намират под постоянно наблюдение и в случай на необходимост ще бъдат предприети нужните мерки за обезопасяването им.

PR