ТЕЦ Варна активира студения резерв

 Собственикът на централата ЧЕЗ работи за постигане на максимална ефективност на производството

 

От 22 ч на 18 април по искане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) е активиран един от трите блока на ТЕЦ Варна, предназначени за студен резерв. Другите два блока също са на разположение и могат да бъдат активирани в случай на необходимост в съгласие със законовите задължения на ЧЕЗ. 

Производството на централата бе временно преустановено в петък (15.04), тъй като бе достигнат квотният лимит за регулирания пазар за месец април. В момента компанията очаква определянето на квота за месец май, за да поднови производството на електроенергията за регулирания пазар.

“Работим за постигане на максимална ефективност на производството. Компаниятани иска да бъде както инвеститор в страната, така и партньор на българската държава. Желанието ни е не само да осигуряваме баланса на енергийния пазар, но да имаме и възможност да продаваме на свободния пазар”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Компанията очаква ДКЕВР да определи нови, съобразени с пазарните условия, продажни цени както за свободния, така и за регулирания енергиен пазар. В момента определената за ТЕЦ Варна цена за регулирания пазар е 70 лева за мегават час електроенергия. В същото време реалната себестойност на производството на един мегават час електроенергия от централата е 90 лева. Към настоящия момент ТЕЦ Варна не произвежда електроенергия за свободния енергиен пазар.  

След одобрение от Европейската комисия и от българските институции в края на 2010 г. ЧЕЗ получи разрешение за удължаване на работата на първите три блока на ТЕЦ „Варна” до 2015 г. Това ще стане в рамките на определените им за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2015 г. 20 000 работни часа. От общия обем часове до края на 2010 г. са отработени 9500 часа. На практика от началото на 2011 г. до края на 2015 г. остават общо 10 500 часа, в рамките на които трите блока ще бъдат експлоатирани. Това означава, че блоковете могат да произвеждат общо 2100 часа годишно, или по 700 часа всеки.

С три от 210-мегаватовите си блокове ТЕЦ „Варна” осигурява над 60% от резерва за българската енергийна система.

PR