1700 домакинства от квартал „Люлин” останаха без ток тази нощ заради кражби на съоръжения.Липсват съоръжения за над 40 000 лева

Няма тенденция за намаляване посегателствата върху съоръженията от енергийната инфраструктура на Западна България

Авария в столичния квартал „Люлин”  остави без електричество 1700 домакинства тази нощ. Пристигналите на място аварийни екипи установиха кражбата на прекъсвачи и шини в два трафопоста. Липсващите съоръжения са на стойност повече от 40 000 лв. Големият им брой затрудни отстраняването на аварията и бързото възстановяване на електрозахранването.

През изминалото денонощие кражби прекъснаха електричеството и на потребители от село Якимово, община Якимово, както и от село Гиген, община Гулянци. Клиенти на компанията останаха без електрозахранване в продължение на часове.

От началото на 2008 г. до края на 2010 г. са инвестирани  почти 19 млн. лева за покриване на щетите от кражби и посегателства над съоръженията от енергийната инфраструктура на Западна България.  Само през  2010 г. ЧЕЗ е подменила заради кражби  близо 90 километра кабели средно напрежение, което представлява почти 200% ръст за периода 2008-2010 г.

Кражбите и посегателствата на енергийни съоръжения пряко застрашават и качеството на захранването за клиентите. Освен с причинените неудобства заради прекъсване на електрозахранването, подобни престъпни действия допълнително ощетяват клиентите на ЧЕЗ, тъй като средствата за покриване на щетите, се отделят от инвестиционните програми на компанията.

«Очакваме влизането в сила на новия «Закон за управление на отпадъците» да сложи ред в изкупуването, а оттам и да намалеят значително кражбите на метални елементи от енергийната, железопътната, ВиК  и комуникационната инфраструктура на страната. Така ще се гарантира сигурността и спокойствието на всички нас като граждани на държава, член на ЕС», каза Атанас Дандаров, член на УС на ЧЕЗ Разпределение България.