Кражби на съоръжения на ЧЕЗ нарушиха електрозахранването на три населени места

За последните три години клиентите на ЧЕЗ са ощетени от посегателствата с близо 19 милиона лева

Кражби на съоръжения прекъснаха електрозахранването на над 500 клиенти на ЧЕЗ в три населени места в Западна България през последното денонощие. Жители на пернишкия кв. „Изток” прекараха повече от час и половина без електричество в четвъртък сутринта, а живеещите в с. Калище, община Ковачевци, са без захранване от 23 ч. вчера вследствие на посегателства над съоръженията на електроразпредлителната компания. Междувременно откраднати проводници в с. Расово, община Медковец, нарушиха електрозахранването там. Екипите на ЧЕЗ работят за възстановяване на нормалното захранването за клиентите жителите на засегнатите селища.

„Очакваме влизането в сила на законодателните промени, които да поставят строги правила за изкупване на метали да влязат в сила в най-близко време. Те са очевидно единственият начин за ограничаване на посегателствата над съоръженията на енергийната, железопътната и пътната инфраструктура. Имаме нужда от спокойствие и сигурност не само като компании, които обслужват населението, а и като граждани, каза Росен Йорданов, директор дирекция „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение.

Само за последните три години (2008-2010 г.) щетите от кражби и посегателства над съоръжения на ЧЕЗ възлизат на близо 18,8 млн. лева. Средствата за възстановяване на пораженията се отделят от одобрената инвестиционна програма на компанията, с което се нарушава възможността за подобряване на мрежите да се отделят повече средства. Вместо това, те се използват за покриване на щетите.

ЧЕЗ настоява за законодателни промени, които предвиждат строг режим на изкупуването на цветни метали и категорични наказателни мерки за нарушителите.

PR