Птици прекъсват захранването на клиентите на ЧЕЗ

Два инцидента са регистрирани от началото на годината в София

Птици са причинили две прекъсвания на електрозахранването на клиентите на ЧЕЗ от началото на годината в София.

В единия от случаите птица е предизвикала сериозна авария в подстанция „Фестивална”. В резултат на повредата без захранване в продължение 3 минути са останали около 500 клиенти в района.

При друг подобен инцидент отново птица е причинила сериозна авария в подстанция „Младост” в столицата. Този път в резултат на повредата е предизвикано едночасово прекъсване на захранването на 522 домакинства. Нанесени са материални щети за около 12 000 лева.

 „Звучи невероятно, но инцидентите с тези безобидни наглед същества могат да предизвикат сериозни проблеми и неудобства за хората. В момента обмисляме мерки за превенция, които, от една страна, ще помагат за опазване на живота на птиците, от друга - ще бъдат избягвани подобни проблеми с електрозахранването на клиентите”, каза Росен Йорданов, директор дирекция „Експлоатация и поддържане”.

ЧЕЗ припомня, че през пролетта на 2010 г. служители на компанията монтираха 541 метални платформи за щъркелови гнезда на електрическите стълбове. Други 800 гнезда бяха регистрирани за наблюдение и съответно обезопасяване при възникване на необходимост.

 

PR

Приложения:

Документи формат Pазмери
Птици причиниха аварияjpg109 kB