Аварийните екипи на ЧЕЗ и пожарната възстановиха електрозахранването на шест столични квартала

Пореден опит за кражба остави 9000 семейства на тъмно и студено за повече от два часа

Миналата вечер аварийни екипи на ЧЕЗ и Национална служба Пожарна безопасност работиха за възстановяването на електрозахранването на шест столични квартала, останали без ток в продължение на повече от два часа. Благодарение на съвместните услилия на 5 аварийни екипа на компанията и екипите на пожарната, проблемът беше отстранен максимално бързо и електрозахранването в засегнатите райони беше възстановено.

9000 домакинства в столичните квартали „Младост” 1 и 2, „Студентски град”, „Дървеница”, „Дианабад” и „Изток” останаха без ток след пореден опит за кражба на съоръжения на ЧЕЗ. Вследсвие на посегателството са възникнали два последователни пожара в кабелен колектор в кв. „Студентски град”.

„Предприехме необходимите мерки, за да реагираме бързо и да възстановим захранването за нашите клиенти. За съжаление, макар да полагаме усилия за неутрализиране на последствията от кражбите на съоръжения, ние сме безсилни в борбата си срещу причините за посегателствата. Затова още веднъж призоваваме компетентните органи за промяна в законовите регламенти за търговията с цветни метали”, каза Росен Йорданов, директор на дирекция „Експлоатация и поддържане на мрежата”, късно снощи след отстраняването на проблема.

От началото на 2010 г. ЧЕЗ е отделила над 9 млн. лева за възстановяване на щети, нанесени при кражби на кабели, или за ремонт на повредени вследствие на посегателства съоръжения.

Към края на октомври компанията отчита 75% ръст на преките щети от кражби на съоръжения в сравнение с цялата 2009 г. Разходите по подмяна на увредени при посегателства кабели са се увеличили с 408% за периода 2008 – ноември 2010 г. и възлизат на 18 млн.лв., сума която би могло да бъде  използвана с цел подобряване на качеството на услугите за гражданите.

PR