Пореден опит за кражба на съоръжения на ЧЕЗ остави без ток част от София

Аварийните екипи на компанията възстановиха захранването на засегнатите райони

Част от София остана без електрозахранване в продължение на повече от два часа тази вечер заради пореден опит за кражба на съоръжения на ЧЕЗ. Вследствие на посегателството са възникнали два последователни пожара в кабелен колектор в кв. „Студентски град”. Аварията остави без ток столичните квартали „Младост” 1 и 2, „Студентски град”, „Дървеница”, „Дианабад” и „Изток”.

С цел максимално бързо отстраняване на проблема бяха мобилизирани 5 аварийни екипа на ЧЕЗ, които възстановиха захранването на засегнатите райони.

„Предприехме необходимите мерки, за да реагираме бързо и да възстановим захранването за нашите клиенти. За съжаление, макар да полагаме усилия за неутрализиране на последствията от кражбите на съоръжения, ние сме безсилни в борбата си срещу причините за посегателствата. Затова още веднъж призоваваме компетентните органи за промяна в законовите регламенти за търговията с цветни метали”, каза Росен Йорданов, директор на дирекция „Експлоатация и поддържане на мрежата”.

От началото на 2010 г. ЧЕЗ е отделила над 9 млн. лева за възстановяване на щети, нанесени при кражби на кабели, или за ремонт на повредени вследствие на посегателства съоръжения.

Към края на октомври компанията отчита 75% ръст на преките щети от кражби на съоръжения в сравнение с цялата 2009 г. Разходите по подмяна на увредени при посегателства кабели са се увеличили с 408% за периода 2008 – ноември 2010 г.

PR