ТЕЦ Варна работи почти на максимална мощност, за да гарантира енергийния баланс на страната

Централата активира три от блоковете си, предназначени за студен резерв

ТЕЦ „Варна” активира три от блоковете си, предназначени за студен резерв, за да гарантира енергийния баланс на страната при повишената консумация на електроенергия през миналата седмица. Заради увеличеното потребление, свързано с ниските температури от последните дни, в момента във варненската централа работят общо 4 от 6 производствени блока. От активирането на допълнителните мощности на 12 декември до вечерта на 19декември са произведени 138 340 МВтчелектроенергия.

"Нормално е при понижаване на температурите през зимата да се повишава консумацията на електроенергия. Затова и ние винаги имаме готовност да реагираме при възникване на подобна ситуация ида активираме студения резерв своевременно, при поискване от страна на Енергийния системен оператор”, обясни Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ „Варна”.

ТЕЦ „Варна” осигурява повече от 60% от резерва за българската енергийна система и изпълнява изключително важна роля при възникване на ситуации, свързани с повишена консумация на електроенергия.Три от 210-мегаватовите блокове в ТЕЦ „Варна”са предназначени за студен резерв. Те се използват по искане на НЕК и се включват в случай на недостиг на електроенергия в системата.  

През 2010 г. общото производство на електроенергия от активиран студен резерв в ТЕЦ „Варна” е 1 250 397 МВтч. Допълнителните мощности на централата бяха използвани в периода септември-октомври 2010 г., по време на извънредно удължения ремонт на блок 6 на АЕЦ „Козлодуй”.Студеният резерв бе активиран също и през лятото (юли-август), за да бъде компенсирана повишената консумация на електроенергия по Черноморието, както и в началото на годината (януари-февруари) заради ниските зимни температури.

Общото количество произведена електроенергия от ТЕЦ „Варна” отначалото на годината е

2 695 475 МВтч. Пикът в производството е регистриран през месец октомври, когато

1000-мегаватовият блок VIна АЕЦ Козлодуй бе изключен от електроенергийната система на страната ни заради ремонтни дейности. Тогава ТЕЦ „Варна” произведе за нуждите на енергийната система на България 481 252 МВтч. електроенергия.

ТЕЦ „Варна”е с обща инсталирана мощност от 1260 MВт и е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуоствров и най-голямата конвенционална електроцентрала в Североизточна България.

PR