Кражби на проводници на ЧЕЗ в Троянско и Ловешко оставиха без ток над 100 домакинства вчера

Кражби на проводници на ЧЕЗ на територията на общините Троян и Ловеч оставиха без електрозахранване над 100 домакинства в района вчера. Заради посегателства на съоръжения на компанията бе прекъснато захранването в селата Гумощник, Радювене и Владиня. Щетите от кражбите възлизат на близо 3300 лева.

„Липсата на контрол върху търговията с цветни метали е основна част от проблема с кражбите на съоръжения. Надяваме се предложенията за промени в нормативната уредба, които бяха обсъдени в парламента преди седмица, да доведат до реални резултати. Ситуацията е сложна, а ощетени са най-вече нашите клиенти, което е недопустимо”, каза Росен Йорданов, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България.

От началото на годината до момента на територията на Направление Плевен са откраднати над 140 км кабели и проводници, собственост на ЧЕЗ. Общият размер на щетите вследствие на кражби и посегателства на съоръжения на компанията в района възлиза на близо 1,6 млн. лева.

От началото на 2008 г. досега компанията е инвестирала над 18 млн. лева за възстановявне на последствията от подобен род престъпления на територията на Западна България. Към края на октомври ЧЕЗ отчита 75% ръст на преките щети от кражби на съоръжения в сравнение с цялата 2009 г. Разходите по подмяна на увредени при посегателства кабели са се увеличили с 408% за периода 2008 – ноември 2010 г. Тези средства са част от одобрената годишна инвестиционна програма на ЧЕЗ в размер на 71 млн. лева и при нормални обстоятелства биха могли да бъдат вложени в развитие и модернизация на електроразпределителната мрежа и подобрявне на услугите за клиентите.

PR