Обилните дъждове не са предизвикали тежки аварии по електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ

Въпреки климатичните условия днес, няма тежки и продължителни аварии по електроразпределителната мрежа. През спешен телефон 112 са подадени сигнали за наводнени от обилните дъждове мазета и където е необходимо екипите на ЧЕЗ ги обезопасяват.

Наводнен е трафопост на ул. „Славовица”, в квартал Лозенец, захранващ три жилищни блока. В момента за два от блоковете се подава захранване от друго място. Екипи на гражданска защита и екипите на ЧЕЗ работят заедно по отстраняване на аварията и възстановяване на нормалното електрозахранване и за трите блока. Очаква се Софийска вода да съдейства за отпушване на канализационната мрежа

Вече са отстранени възникналите аварии на средно напрежение в кварталите Княжево, Младост 4, Симеоново и Курило. Причина за изключванията е наводнение от дъждовете. В момента екипите на ЧЕЗ работят по авария на средно напрежение в квартал Овча купел.

ЧЕЗ разполага с достатъчно екипи за възстановяване ефективното подаване на напрежение. 16 са екипите, които са работили по отстраняване на авариите днес, в столицата. Други 4 екипа допълнително ремонтират повредени съоръжения.

„Според прогнозата за рязко понижаване на температурите, очакваме падане на мокър сняг и заледявания по по-високите части. Дежурните ни екипи са подготвени и обезпечени с допълнително материали. Имаме пълна готовност да реагираме при всякакви условия и за всякакви изненади поднесени от природата. Аварийно експлоатационния персонал, който е в готовност и може да поеме предизвикателствата, наброява 970 души и  разполага с 600 аварийни автомобила и специализирана техника.”, каза Росен Йорданов, директор „Експлоатация и поддържане”.

PR