ЧЕЗ повиши сигурността на електрозахранването в Банско в навечерието на зимния сезон

Въвеждането на дистанционно управление на три възлови станции в зимния курорт намалява честотата и продължителността на евентуалните прекъсвания

 

ЧЕЗ повиши сигурността и качеството на електрозахранването в Банско преди началото на зимния сезон, като приключи предсрочно проекта за въвеждане на дистанционно управление на три възлови станции в ски курорта. По план инсталирането на модерното оборудване, което е на стойност 190 хил. лева, трябваше да приключи през 2011 г. Модернизацията на съоръженията позволява да се намали броят на авариите и да се съкрати значително срокът за тяхното отстраняване.

С новото оборудване диспечерските служби на „ЧЕЗ Разпределение България” вече управляват съоръженията от разстояние, като информацията за състоянието на мрежата и сигналите за евентуални аварии се подават автоматично, което съкращава значително времето за реакция.

Трите възлови станции „Банско-1”, „Банско-2” и „Банско-3”, които досега се управляваха ръчно, захранват над 2100 клиенти на ЧЕЗ в града, в това число и редица хотели, заведения и места за отдих. Те бяха построени в периода 2007-2008 година заради разрастването на курорта и утвърждаването му като международна туристическа дестинация.

„Правим тази инвестиция, защото знаем колко важен е туристическият сектор за икономиката на България. Всяка година Банско се посещава от хиляди туристи от страната и чужбина. По този начин ние се стремим да осигурим максимален комфорт за живеещите и почиващите тук. Вярваме, че телемеханизацията на тези три възлови станции е инвестиция в бъдещето на българската икономика”, каза Ян Вавера, регионален мениджър на ЧЕЗ България.

През последните пет години ЧЕЗ е инвестирала 4 млн. лева в подобряване и разширяване на мрежата в Банско. В резултат на вложените средства и по-балансираните темпове на строителството напоследък капацитетът на съоръженията от електроразпределителната мрежа в момента е достатъчен, за да покрие нуждите на повишеното потребление през зимния туристически сезон. Компанията има и разработен проект за изграждане на нова подстанция в местността Църнако в случай на възвръщане на ускорените предкризисни темпове на строителство.

ЧЕЗ продължава да инвестира в рехабилитацията и модернизация на мрежата в района. Инвестициите на компанията в гр. Банско за тази година възлизат на 390 хил. лева. През 2011 г. ЧЕЗ планира да вложи над 350 хил. лева в електрическите съоръжения в района.

PR