Три случая на кражби на кабели и проводници на ЧЕЗ в София са установени през уикенда

Без захранване заради посегателства над съоръжения на компанията останаха жители на столицата и пет села в Западна България

Три случая на кражби на кабели и проводници на ЧЕЗ в София са установили служители на компанията през почивните дни. Заради посегателства над електрическите съоръжения без захранване са останали част от живеещите на ул. „Любородие” и ул. „Жорж Дантон” в столичния квартал „Надежда-1”. В неделя служители на столичното 6 РПУ са задържали и крадци на кабели на ул. „Йоаким Кърчовски” в кв. „Сердика”.

В петък, 19.11, кражби и посегателства на съоръжения са оставили без електричество и част от жителите на селата Кунино (община Роман), Новачене (община Никопол), Байкал (община Долна Митрополия), Владиня и Баховица (община Ловеч).

„Хората ежедневно търпят неудобства заради престъпните действия на някои организирани групи. Още по-лошото обаче е, че последствията от това, което се случва сега, са дългосрочни, защото възстановяването на щетите от кражбите и посегателствата намалява инвестиционните възможности на компанията и това ще се отрази на състоянието на мрежата в бъдеще. Затова искам да подчертая още веднъж: за справянето с организираната престъпност е необходимо организирано противодействие. В случая то се изразява в спешни мерки по отношение на наказанията за извършителите и промени в регламента за изкупуване на цветни метали“, каза Росен Йорданов, директор на Дирекция „Експлоатация и поддържане на мрежата“.

От началото на 2010 г. ЧЕЗ е отделила около 9,3 млн. лева, или  близо 13% от одобрената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) годишна инвестиционна програма от 71 млн. лева, за възстановяване на щети, нанесени при кражби на кабели, или за ремонт на повредени вследствие на незаконни посегателства съоръжения.

Към края на миналия месец компанията отчита 75% ръст на преките щети от кражби на съоръжения в сравнение с цялата 2009 г. Разходите по подмяна на увредени при посегателства кабели са се увеличили с 408% за периода 2008 – ноември 2010 г.

Засиленият ръст на кражбите на съоръжения застрашава захранването на важни държавни, общински, социални и свързани със сигурността и вътрешния ред на страната обекти. ЧЕЗ настоява съоръженията на „ЧЕЗ Разпределение България” да бъдат включени в Списъка на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. Това би отнесло посегателствата върху тях към по-сурови текстове от Наказателния кодекс. Компанията пледира и за промяна на режима за изкупуване на технологичен отпадък на черни и цветни метали от енергийни съоръжения, така че само дружествата, които го формират, да имат право да го търгуват директно към обработващите предприятия.

В неделя без захранване са останали и живеещите в кооперацията на ул. „Бенковски” 35 в столицата. Предполагаемата причина за аварията е претоварване на мрежата. ЧЕЗ предупреждава своите клиенти за разумно използване на електроуредите с цел предотвратяване на подобни проблеми.

PR