200 домакинства в Западна България останаха без ток заради кражби на съоръжения на ЧЕЗ

Част от жителите на столичния квартал „Драгалевци” бяха без електричество заради дъжда

Близо 200 домакинства, абонати на ЧЕЗ, останаха без електричество заради кражби и посегателства на съоръжения на компанията в сряда. Без ток бяха голяма част от жителите на с. Кладница, община Перник. Прекъснато беше захранването и на няколко домакинства в село Видлица, община Георги Дамяново, с. Негованци, община Ново село, гр. Гулянци, с. Загражден, община Гулянци, и село Лиляч, община Невестино. Други 100 клиенти на ЧЕЗ в столичния кв. „Драгалевци” бяха без електрозахранване в нощта на сряда срещу четвъртък, след като вятърът отнесе покрива на трафопост в квартала, а впоследствие дъждът наводни съоръжението.

„Всеки ден наши клиенти остават без захранване заради кражби на съоръжения. Ние няма да спрем да апелираме за съдействие от страна на компетентните власти. Посегателствата над наши съоръжения не само намаляват инвестиционните възможности на ЧЕЗ, но и предизвикват сериозни неудобства за нашите клиенти. Необходими са спешни мерки по отношение на наказанията за извършителите и регламентите за изкупуване на цветни метали“, каза Росен Йорданов, директор на Дирекция „Експлоатация и поддържане на мрежата“.

От началото на тази година до момента ЧЕЗ е отделила около 9,3 млн. лева, или  близо 13% от одобрената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) годишна  инвестиционна програма от 71 млн. лева, за възстановяване на щети, нанесени при кражби на кабели, или за ремонт на повредени вследствие на незаконни посегателства съоръжения.

Към края на октомври компанията отчита 75% ръст на преките щети от кражби на съоръжения в сравнение с цялата 2009 г. Разходите по подмяна на кабели, увредени при посегателства, са се увеличили с 408% за периода 2008 – ноември 2010 г.

Засиленият ръст на кражбите на съоръжения застрашава захранването на важни държавни, общински, социални и свързани със сигурността и вътрешния ред на страната обекти. ЧЕЗ настоява съоръженията на „ЧЕЗ Разпределение България” да бъдат включени в Списъка на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. Това би отнесло посегателствата върху тях към по-сурови текстове от Наказателния кодекс. Компанията пледира и за промяна на режима за изкупуване на технологичен отпадък на черни и цветни метали от енергийни съоръжения, така че само дружествата, които го формират, да имат право да го търгуват директно към обработващите предприятия.

PR