ЧЕЗ въведе дистанционно управление на три възлови станции в Банско

Инвестицията от 190 хил. лева повишава сигурността на захранването в курорта в навечерието на зимния сезон

ЧЕЗ въведе дистанционно управление на три възлови станции в Банско, които досега се управляваха ръчно. Инвестицията в модерното оборудване, на стойност 190 хил. лева, повишава сигурността на захранването в курорта в навечерието на зимния туристически сезон. За изграждане на самите възлови станции „Банско-1”, „Банско-2” и „Банско-3” компанията е вложила общо над 1,2 млн. лева.

Телемеханизацията на съоръженията позволява диспечерските служби на „ЧЕЗ Разпределение България” да ги управляват от разстояние. По този начин информацията за състоянието на мрежата и сигналите за евентуални аварии се подават автоматично към диспечерите, което съкращава значително времето за реакция.

„Телемеханизацията на съоръженията ще доведе до сериозен спад на честотата и продължителността на възможните прекъсвания на територията на курорта. Това е допълнителна гаранция, че няма да допуснем големи сътресения през зимата. Правим всичко възможно хотелите и съоръженията в Банско да могат да работят нормално по време на ски сезона, а жителите и гостите на града да се чувстват комфортно”, каза Росен Йорданов, директор „Експлоатация и поддържане”.

В резултат на инвестициите, направени от ЧЕЗ за района на Банско, и по-балансираните темпове на строителството напоследък капацитетът на съоръженията от електроразпределителната мрежа в момента е достатъчен, за да покрие нуждите на повишеното потребление през зимния туристически сезон. Компанията има и разработен проект за изграждане на нова подстанция в местността Кулиното в случай на възвръщане на ускорените предкризисни темпове на строителство.

През последните пет години ЧЕЗ инвестира 5.2 млн. лева в подобряване и разширяване на мрежата в трите най-големи зимни курорта в Западна България – Банско, Боровец и Рибарица.

За да може да реагира бързо в случай на авария или форсмажорни обстоятелства през зимния сезон, ЧЕЗ е осигурила модерна техника за работа при тежки условия. Компанията разполага с 12 АТВ-та с вериги, 12 моторни шейни и единствена по рода си в България високопроходима машина ПРИНОТ, пригодена за всякакви терени и сезони.

PR