ЧЕЗ инвестира близо 3,8 милиона лева в мрежата на Западна България през ноември

ЧЕЗ планира да инвестира 3 785 180 лева в електроразпределителната мрежа на Западна България през ноември. От тях над 2 млн. лева са предназначени за обекти на територията на Столична община. Сумата ще бъде разпределена в дейности по развитие, реконструкция и модернизация на електроразпределителната мрежа и изнасяне на електромерни табла на границата на собствеността. Част от сумата ще бъде използвана за възстановяване на откраднати и повредени съоръжения в резултат на посегателства.

Най-голямата принудителна инвестиция, която компанията прави през ноември, е в размер на 750 000 лева, предназначени за подмяна на 44 км кабели средно напрежение в проходим колектор от подстанция „Димитър Димитров“ в столичния кв. Овча купел. Кабелите бяха обелени при кражба през юли, в резултат на което в колектора възникна пожар и бе намалена сигурността на захранването в 10 столични квартала – Красна поляна, Факултета, Лагера, Славия, Красно село, Овча купел, Хиподрума, Борово, Павлово и Бъкстон. Очаква се строително-ремонтните дейности да приключат до края на този месец.

„Проблемът с кражбите на съоръжения от мрежата на ЧЕЗ придобива все по-застрашителни размери. Надяваме се на законодателни промени, които да защитят интересите на нашите клиенти. Защото, вместо да инвестираме в развитие, модернизация и качествени подобрения на електроразпределението, ни се налага да влагаме голяма част от определените ни за инвестиции средства за покриване на щетите от кражбите“, каза Росен Йорданов, директор на Дирекция „Експлоатация и поддържане на мрежата“.

 

За периода от януари 2008 г.до момента ЧЕЗ е инвестирала над 18 млн. лева във възстановяване на щетите от кражби и посегателства над съоръжения. Компанията вече се обърна за съдействие към компетентните органи с предложения за справедливи наказания за извършителите и за приемането на по-строг регламент за търговията с цветни метали. Очакваме законодателните промени да се случат бързо, с което ще се гарантира защитата на правата на българските граждани.

PR