Кражба е причината за аварията, оставила без ток жители на 4 столични квартала тази сутрин

Щетите вследствие на посегателството са на стойност 153 хил. лева

Кражба е причината за аварията, оставила жители от 4 столични квартала без електрозахранване тази сутрин, установи разследване на ЧЕЗ. Щетите вследствие на посегателството възлизат на 153 хил. лева.

„Намерени са 9000 м кабел с откраднат меден кран, както и кашони със свалената от кабелите изолация. Това категорично потвърждава първоначалните ни подозрения за причината за възникналата авария. За съжаление случилото се тази сутрин е само поредният подобен инцидент. Ние няма да престанем да апелираме за строги наказателни мерки срещу крадците на съоръжения и стриктни регламенти за търговията с цветни метали”, каза Росен Йорданов, директор Дирекция „Експлоатация и поддържане на мрежата” в ЧЕЗ Разпределение България.

Припомняме, че аварията остави без електрозахранване между 7,20 ч и 8,08 ч тази сутрин жителите на ж.к. „Люлин” – 7, 8, 9 и 10 част, ж.к. „Надежда” – 1, 3 и 5 част, „Връбница” 1 и 2 и кв. „Модерно предградие”.

Електрозахранването на посочените райони бе прекъснато, след като дежурният персонал на подстанция „Орион” установи наличието на дим, излизащ от колекторите на подстанцията, и превантивно изключи уредбата на съоръжението.

Компанията и нейните клиенти непрекъснато понасят щети в резултат на кражбите на съоръжения. Само за последните два месеца посегателства върху обекти на ЧЕЗ наложиха принудителни инвестиции в размер на над 3 млн. лева. За периода от началото на 2008 г. до момента тази сума възлиза на над 18 млн. лева.

Средствата, които ЧЕЗ инвестира за възстановяване на щетите, са част от инвестиционната й програма и при нормални обстоятелства компаниятаби могла да ги вложи в развитие и модернизация на електроразпределителната мрежа.

 

PR