С 18% по-високо е било натоварването на електроразпределителната мрежа в Западна България в началото на октомври

ЧЕЗ е подготвена да отговори на повишенo потребление

Средно с около 18% по-високо е било натоварването на мрежата на ЧЕЗ в Западна България в началото на октомври в сравнение със същия период на миналата година. Това сочат данните на компанията за първите 10 дни на месеца.  Според статистиката на ЧЕЗ средното натоварване на мрежата за периода е 1192 MW, докато миналата година по същото време средното натоварване е било 1012MW.

„Повишеното натоварване през периода е съвсем нормално. То е резултат от ниските за сезона температури и факта, че „Топлофикация” все още не е преминала изцяло на „зимен режим”. Естествено е хората, които по принцип разчитат на парно, да търсят начини да се отопляват с електричество. По-важното е, че ЧЕЗ е подготовена да отговори на нуждите на своите клиенти”, каза  Росен Йорданов, директор на Дирекция „Експлоатация и поддържане на мрежата” в ЧЕЗ.

Статистиката на ЧЕЗ показва, че периодите на повишено потребление в Западна България са концентрирани основно в дните с неблагоприятни метеорологични условия преди официалното начало или след края на отоплителния сезон. За сравнение данните за натоварването на мрежата през по-топлия октомври 2009 г. са сходни с тези на натоварването през летните месеци. Така например, през юни средното натоварване на мрежата за Западна България достига до 960 мегавата за тази година и 956 мегавата през миналата година.

За да гарантира качество и сигурност на захранването за своите клиенти, ЧЕЗ инвестира непрекъснато в рехабилитация и модернизиране на електроразпределителната мрежа.  За тези дейности от началото на годината компанията е вложила 21.8млн. лева от одобрената си годишна инвестиционна програма. ЧЕЗ планира да инвестира общо 27,6 млн. лева в електроразпределителната мрежа на София.

PR