ЧЕЗ инвестира 720 хил. лева в подмяна на увредени заради кражба кабели в кв. „Овча купел”

Посегателствата върху съоръжения на компанията намаляват възможността за инвестиции в развитие на мрежата и ощетяват клиентите

ЧЕЗ инвестира 720 хил. лв. в подмяната на 30 кабела средно напрежение в проходим колектор от подстанция „Димитър Димитров” в столичния кв. „Овча купел”. Общата дължина на кабелите е 44 километра. Инвестицията щеповишисигурносттана електрозахранванетои ще намаливероятносттаотавариив 10 столични квартала – „Красна поляна”, „Факултета”, „Лагера”, „Славия”, „Красно село”, „Овча купел”, „Хиподрума”, „Борово”, „Павлово” и „Бъкстон”. Монтажните работи ще продължат до

19 ноември 2010 г.

Подмяната на кабелите е непланирана. Компанията бе принудена да направи този голям разход заради поредното посегателство върху съоръженията, които стопанисва. При кражба на 14. 07. 2010 г. кабелите бяха обелени, в резултат на което в колектора възникна пожар и сигурността на захранването бе намалена.

В рамките само на последните два месеца ЧЕЗ прави втора голяма инвестиция заради посегателство върху нейни съоръжения. Наскоро компанията започна проект за

2,5 млн. лв. за подмяна на ключов кабел, който захранва редица обществени сгради, включително и Министерски съвет. Кабелът беше увреден при опит за кражба през май тази година.

От началото на 2008 г. до момента кражби и посегателства на съоръжения по мрежата на ЧЕЗ са нанесли щети на обща стойност над 18 млн. лв. Средствата, които компанията инвестира за възстановяване на щетите, са част от инвестиционната й програма и при нормални обстоятелства ЧЕЗ би могла да ги вложи в развитие и модернизация на електроразпределителната мрежа.

„Проблемът с кражбите и посегателствата над съоръжения с цел търговия на цветни метали е изключително сериозен и засяга не само ЧЕЗ, но и други големи компании в страната. Посегателствата над мрежите и съоръженията са свързани с живота, сигурността, спокойствието на гражданите, на институциите и с националната икономика. Затова те трябва да се смятат за саботаж, както е в много държави от Европейския съюз. Наказанията за това са тежки и имат сериозно възпиращо действие. Надяваме се подобна практика да се въведе и в България.

Възстановяването на увредените съоръжения намалява възможността за инвестиции в развитие на мрежата и ощетява клиентите. Ние за пореден път призоваваме институциите да ни съдействат и да предприемат съответните мерки, за да защитят интересите на българските граждани”, каза Алеш Дамм, главен оперативен директор на ЧЕЗ България.

Качеството и непрекъснатостта на захранването на клиентите е приоритет за ЧЕЗ. От стъпването си на българския пазар през 2005 г. компанията е инвестирала над

370 млн. лв. в подобрения на електроразпределителната мрежа в Западна България. За 2010 г. планираните инвестиции, одобрени от ДКЕВР, са 71 млн. лв.

PR