Поредно посегателство над кабел на ЧЕЗ остави без ток 900 домакинства

В продължение на два часа жители на столичния квартал „Дружба” стояха на тъмно заради кражбата

 

Кражба на кабели на ЧЕЗ остави без ток за близо два часа 900 домакинства в столичния квартал „Дружба” в понеделник вечер. Електрозахранването е било преустановено между 20,16 ч и 22,00 ч след получен сигнал за авария по електроразпределителната мрежа на трафопост в близост до зала „Фестивална”. Превантивно, с цел локализиране на проблема, е било прекъснато подаването на електричество до 9 трафопоста в района. По-късно, в 21,45 ч, в 8-о РПУ дежурен офицер докладва за заловен при кражба на кабели от трафопост в кв. „Дружба” 33-годишен мъж. Мястото на аварията е установено и в 22 ч, след разрешаване на проблема, електрозахранването е възстановено.

„Имаме данни, че престъплението е предварително замислено и организирано. Това потвърждава тезите ни, че кражбата на електрически съоръжения е организиран бизнес. Ние ще продължим  да настояваме за въвеждането на стриктни законови регламенти за търговията с цветни метали, както и налагането на строги санкции за крадците”, каза Росен Йорданов, директор на дирекция „Експлоатация и поддържане на мрежата”.

За период от по-малко от тригодини - от началото на 2008 г. до момента, щетите от кражби и посегателства над съоръжения на ЧЕЗвъзлизат на над 18 млн. лв. Само от началото на тази година непреките щети за възстановяване на кабели, увредени при посегателства, струват на компанията и нейните клиенти

4,25 млн. лева,което представлява ръст от близо300%в сравнение с 2009 г.

В сряда, 13.10.2010 г., компанията ще направи официална инспекция на един от големите си инвестиционни обекти по подмяна на повредени при кражба кабели в кв. „Овча купел”. Общата стойност на ремонта е 720 хил. лв. Събитието ще се проведе от 11.00 часа до подстанция „Димитър Димитров”, на ъгъла на булевардите „Овча Купел” и „Президент Линкълн”.

PR