Поредно посегателство над съоръжения на ЧЕЗ

Неизвестни извършители откраднаха кабел, който в момента се подменя заради предишно посегателство

Съоръженията на ЧЕЗ станаха за пореден път обект на посегателство от страна на крадците на цветни метали. В нощта на сряда срещу четвъртък неизвестни засега извършители са проникнали в проходим колектор в двора на подстанция „Подуяне” и са откраднали 95 м маслено напълнен кабел „Редута 110кV”.В състава на кабела се включват 600 килограма мед и 500 килограма олово. Кражбата е на стойност над 10 хил. лева. В момента на посегателството кабелът не е бил в експлоатация и съответно липсата му няма да предизвика смущения в захранването.

Откраднатият кабел е същият, който ЧЕЗ вече подменя заради предишно посегателство. Инвестицията е на стойност 2,5 млн. лева и се наложи, след като при опит за кражба през май тази година бяха срязани напълно две жила от маслонапълнения кабел „Редута 110кV”. В резултат на това бе прекъсната връзката в един от диагоналите на захранване на гр. София между подстанциите „Гео Милев” и „Подуяне”. Аварията намали сигурността на електрозахранването на столичните райони „Център”,кв. „Изток”,кв. „Гео Милев”,кв. „Подуяне”,ж.к. „Сухата река”иж.к.„Хаджи Димитър”, на чиято територия се намират сградите на редица държавни институции, сред които и Министерски съвет.

„Ние ще продължим да търсим съдействие от страна на институциите за въвеждане на стриктни законови регламенти за търговията с цветни метали и безкомпромисни наказания за крадците на електрически съоръжения. Тези посегателства нанасят щети на ЧЕЗ, но по-важното и по-страшното е, че те засягат най-вече гражданите и бизнеса, които разчитат на сигурно и непрекъснато захранване. Ние искаме нашите клиенти да получават спокойствието и комфорта, от които се нуждаят”, каза Росен Йорданов, директор на дирекция „Експлоатация и поддържане на мрежата”.

От началото на 2008 г. до края на септември 2010 г. кражби и посегателства на съоръжения по мрежата на ЧЕЗ са нанесли щети на обща стойност 16 млн. лева. Средствата, които компанията инвестира за възстановяване на щетите, са част от инвестиционната й програма и при нормални обстоятелства ЧЕЗ би могла да ги вложи в развитие и модернизация на електроразпределителната мрежа.

                                                           

PR