Кражба на кабел е причината за повредени електроуреди в ж.к. „Бели Брези” в София

Кражба на меден кабел е причинил колебания в напрежението и повреда на електроуреди на домакинства, живеещи в блокове 1, 2, 3, 4 и 5 на столичния квартал „Бели брези“. Това установява проверка на полицията и техници от аварийния екип на ЧЕЗ. Захранването е нормализирано същия ден следмонтиране на нови медни проводници. Още наследващата сутрин обаче компанията получава сигнал от същия адрес за същия проблем и установява, че подменените проводници са откраднати за втори път.

Представители на ЧЕЗ Разпределение България са се срещнали с потърпевшите и е започнал опис на щетите. От началото на септември 2010 г. това е първата кражба, която нанася преки щети на потребители.

 

„Кражбите на съоръжения ощетяват не само компаниите, но най-вече засягат пряко интересите на гражданите, тъй като средствата от щетите биха могли да бъдат инвестирани за развитие на мрежата и подобряване на качеството на обслужване”, заяви Росен Йорданов, директор на дирекция „Експлоатация и поддържане” към ЧЕЗ.

За по-малко от три години – от началото на 2008 г. до средата на тази година, ЧЕЗ и клиентите на компанията са ощетени с общо 16 милиона лева от кражби и посегателства върху съоръжения от мрежата на компанията.

Заради едно от поредните посегателства в момента ЧЕЗ работи по подмяната на кабел високо напрежение, който да възстанови сигурността на захранването на шест столични квартала, в това число и на потребители първа категория и сгради на държавни институции, включително Министерски съвет.

В понеделник, 13 септември, от 10,30 ч. на ъгъла на ул. „Каймакчалан” и ул. „Живко Николов” (в близост до бул. „Ситняково”), представители на ЧЕЗ, Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), местната власт и медиите ще направят официална проверка на строително-ремонтните работи по подмяната на кабела.

PR