ТЕЦ ВАРНА активира блоковете студен резерв

Електроцентралата работи при пълно натоварване на четири от шестте си блока в продължение на четири дни

ТЕЦ Варна работи с 3 допълнителни блока, предназначени за студен резерв  през миналата седмица. По искане на Електроенергийния системен оператор варнеската електроцентрала увеличи производството си, за да компенсира нарасналата консумацията на електроенергия заради горещото лятно време.

В периода от 20 до 24 юли 2010 г. ТЕЦ Варна работи  при пълно натоварване на 4 от общо шестте си енергийни блока. От неделя, 25 юли в ТЕЦ Варна продължават да работят 2 до3 от енергийните блокове, в зависимост от нуждите на енергийната система на страната. Само за последните седем дни на месец юли (20 – 26 юли) ТЕЦ Варна произведе за енергийната система на България 102 862МВтч електроенергия, което е близо два пъти повече в сравнение с предходната седмица, когато централата работеше само с един от производствените си блокове.

„Производството на ТЕЦ Варна е от изключителна важност за осигуряването на енергийния баланс на България. Неведнъж електроцентралата е доказвала значимостта си за предотвратяването на енергиен недостиг в случай на аварии и ремонти на базови мощности или голяма консумация на електроенергия”,

каза Вацлав Хлоуба, председател на Управителния съвет на дружеството.

Към момента блок 4 на ТЕЦ „Варна” е временно спрян за годишен планов ремонт. Останалите блокове на електроцентралата са в добро техническо състояние и ТЕЦ „Варна” има възможност да продължи да ги използва, за да помага за осигуряването на енергийния баланс на страната. Централата разполага с близо 400 хил. т. въглища на склад, достатъчни да обезпечат производството на електроенергия за следващите 4-5 месеца.

 

PR