Десетгодишно дете пострада при опасна игра върху електросъоръжение в Мездра

Днес към 9.20 ч. в Мездра десетгодишно дете едва не изгуби живота си след опасна игра върху електросъоръжение. Детето е било оставено без родителски надзор.

Десетгодишният Найден – от ромски произход, се качва на железорешетъчен стълб (собственост на „Мездра текс“), намиращ се непосредствено до р. Искър и жп линията Мездра–София. Детето попада под напрежение 20 кV на електропровода „Чукара“ и възникналата волтова дъга го отхвърля, но то остава върху стълба, изпаднало в шок.

След подаден сигнал от жители в района веднага е организирана спасителна операция от група, сформирана от представители на ЧЕЗ Разпределение, РПУ – Мездра, и „Пожарна и аварийна безопасност“.

В рамките на 10 минути от обявяването на произшествието детето е свалено, оказана му е първа медицинска помощ и е откарано в МБАЛ – Мездра. В момента състоянието му е стабилно.

ЧЕЗ се обръща с молба към всички родители да не оставят без надзор децата си, особено по време на училищните ваканции. Играта около електросъоръженията крие изключително голяма опасност за живота и здравето на всеки човек. Необходимо е родителите да обръщат повече внимание на децата си и във всеки удобен момент да ги предупреждават за рисковете, които поемат при подобна игра.

PR