160 абоната на ЧЕЗ остават без захранване след извършени кражби на кабели

През изминалото денонощие ЧЕЗ Разпределение България регистрира три кражби на кабели на територията на Софийска и Пернишка област. В резултат на посегателствата над електроразпределителната мрежа без захранване останаха общо 160 абоната.

На територията на Пернишка област е регистрирана една от кражбите. В с. Кондофрей, Община Радомир, от трафопост „Мелница“ са откраднати 48 метра кабел. Нанесената щета е на стойност 470 лв., а засегнатите абонати са 80.

Другите две кражби са извършени в Софийска област. Разбит е трансформатор в трафопост „Полиглица“, с. Гинци, махала Полиглица, Община Годеч. Откраднати са намотки на стойност 6623 лв., което остави без напрежение 20 абоната. В с. Раяновци, Община Драгоман, от мачтов трафопост „Раяновци“ е откраднат 200 метра кабел, осигуряващ захранване на 60 абоната на ЧЕЗ. Загубата за компанията е оценена на 550 лв.

„Загубите на ЧЕЗ от кражби на електросъоръжения нарастват с всеки изминал ден. Екипите на компанията реагират бързо на всяка регистрирана кражба или авария и успяват да възстановят електричеството на всички засегнати клиенти. Въпреки това деянията и нарушителите остават безнаказани. Щетите се поемат изцяло от електроразпределителното дружество. Средствата, отделени за покриване на кражбите, са признат разход на ЧЕЗ, който обаче не може да бъде намален единствено с усилията на компанията. Необходимо е да се задейства и нетърпимостта на обществото към този проблем“, каза Росен Йорданов, директор „Експлоатация и поддържане” в „ЧЕЗ Разпределение България” АД.

ЧЕЗ България апелира гражданите, които стават свидетели на посегателства върху съоръженията за електроснабдяване, да уведомят незабавно органите на МВР и на ЧЕЗ, като се обадят на денонощната телефонна линия 0700 10 010.

PR