За едно денонощие ЧЕЗ регистрира 11 кражби на кабели и съоръжения, които засегнаха 396 потребители.

5 от посегателствата са в Община Трън.

Само за изминалото денонощие на 1 юли 2010 г. ЧЕЗ Разпределение България регистрира 11 кражби на електроенергийни съоръжения, извършени на територията на Западна България. В резултат на незаконните посегателства е прекъснато електрозахранването на 396 потребители. Засегнати са общините Трън, Радомир, Пордим и София. Нанесените щети са на обща стойност 7086 лв.

Най-големи са броят на кражбите и щетите на територията на Община Трън, където без електрозахранване са останали общо 254 домакинства от селата Пенкьовци, Студен извор, Стайчовци, Лева река и Горна Мелна. Откраднати са общо 300 м ел. кабели на стойност 4056 лв.

В село Извор, Община Радомир, кражба на 180 л трансформаторно масло на стойност 720 лв. остави без електрозахранване 83 домакинства. Повреден е и трансформаторът, който струва 12 хил. лв.

Ръководството на ЧЕЗ отново апелира за обществена нетърпимост към този вид кражби, които засягат интересите на хиляди домакинства и фирми, и за строг контрол при изкупуването на метали за вторични суровини.

От дружеството приканват гражданите, ако забележат съмнителни лица около електроенергийни съоръжения, да сигнализират органите на МВР и да се обадят на денонощната телефонна линия на ЧЕЗ - 0700 100 10.